Biomassa: groen of beter niet doen?
De aandacht voor het verbeteren van het klimaat wordt steeds groter. Een manier om dit te doen is d.m.v. meer hernieuwbare energiebronnen te vinden. Het wordt steeds belangrijker hernieuwbare energiebronnen te vinden en het gebruik van fossiele brandstoffen te minderen. Biomassa is een voorbeeld van zo een hernieuwbare energiebron. In dit artikel legt Mijn Groene Energie je alles uit wat je moet weten over biomassa en de mogelijkheden ervan.
Wat is biomassa?
Biomassa is de verzamelnaam van al het materiaal dat afkomstig is van dieren of planten. Denk bijvoorbeeld aan materiaal als hout of plantaardige olie. Biomassa kan gebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld kleding, papier of voedsel, maar is ook als energiebron te benutten.
- Biomassa voorbeelden
- Bietenpulp
- Wol
- Gft-afval
- Slachtafval
- Oud papier
- Frituurvet
Voordelen biomassa
Aangezien biomassa steeds meer gebruikt wordt, is het handig de voordelen even op een rijtje te zetten:
- Hernieuwbaar: dit is een vorm van groene energie.
- CO2 neutraal
- Raakt niet op: organische materialen raken niet op.
- Afvalvermindering
- Onafhankelijk van stijgende gasprijzen: de prijs van de grondstoffen voor biomassa ligt lager.
- Altijd aanwezig: in tegenstelling tot windenergie en zonne-energie.
CO2-uitstoot compenseren?
Bel Mijn Groene Energie voor de mogelijkheden en om advies te ontvangen over CO2-compensatie.
CO2-uitstoot compenseren?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Nadelen biomassa
Biomassa heeft zoals alles ook zijn nadelen. Hieronder hebben we de grootste nadelen op een rijtje gezet:
- Hoge kosten
- Verbranding van bomen
- Omkapping van bossen
- Verbranding zorgt voor lichte luchtvervuiling
- Biomassacentrale vereist ruimte
- Broeikasgasemissies
Biomassa als energiebron
Biomassa is als energiebron te gebruiken. Door het te verbranden, vergisten of vergassen, kan het dienen als de bron voor warmte en elektriciteit. Bij vergisting ontstaat zo brandbaar biogas. Biomassa is een betrouwbare hernieuwbare energiebron. Het is niet afhankelijk van het weer, zoals bij windenergie of zonne-energie. Daarnaast kun je na de oogst de planten en bomen weer opnieuw laten groeien voor de nieuwe oogst. Biomassa is dus een onuitputtelijke energiebron.
Productie van biomassa als hoofddoel
Biomassa kan het hoofddoel van de productie zijn. Bos- of landbouw vindt dan puur plaats voor de oplevering van biomassa. In dit geval kun je zeggen dat de biomassa uit de productiestroom komt. Zo worden eieren, katoen of vlees opgeleverd bij productie in de landbouw en hout, dat gebruikt wordt voor papier, in de bosbouw.
Productie van biomassa als bijproduct
‘Biomassa uit nevenstromen’ is ook wel de andere benaming voor wanneer biomassa een bijproduct is. Dit kan op verschillende momenten tijdens het proces gebeuren. Het kan vrijkomen tijdens de verwerking, maar ook na gebruik. Het kan vrijkomen tijdens het verwerken, zoals bijvoorbeeld in houtzagerijen. Hier komt tijdens de productie zaagsel vrij. Na de verwerking van een poduct kan er biomassa achterblijven, denk bijvoorbeeld aan gebruikt frituurvet of oud papier. De locatie van het proces zelf kan ook biomassa bevatten, zoals bladeren tijdens het winnen van hout.
Is biomassa duurzaam?
Of biomassa echt duurzaam is, is niet met zekerheid te zeggen. Er bestaat veel discussie over de CO2-uitstoot die bij de verbranding van biomassa komt kijken. Doordat de CO2-uitstoot eerst is opgenomen (door bijv. de bomen) en nu weer vrijkomt bij de verbranding, komt er onder de streep geen nieuwe CO2 vrij in de lucht. Als je aardgas verbrandt komt er CO2 in de lucht die er eerst nog niet was. Voorstanders zeggen dus dat er geen nieuwe CO2 vrijkomt en het dus volledig duurzaam is.
Het tegenargument is echter dat deze opname niet meteen plaatsvindt. Dit betekent dat de vrijgekomen CO2 eerst een tijd verblijft in de lucht, wat weer effect heeft op het klimaat. Deze koolstofschuld houdt de discussie over de duurzaamheid en klimaatwinst van biomassa gaande.
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Bel voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Biomassacentrale
Wanneer het gebruikt wordt als energiebron, wordt de biomassa energie opgewekt door het te verbranden in de biomassacentrale. De centrales leveren elektriciteit, maar sommige leveren ook warmte. In België wordt ongeveer 8 % van alle geproduceerde elektriciteit gehaald uit biomassa. Dit verklaart het vele aantal biomassacentrales in het land.
Biomassaketel
Mocht je een verwarmingsketel in huis hebben, kun je er misschien aan denken deze te vervangen met een biomassaketel. Dit is namelijk stukken milieuvriendelijker dan het aardgas en stookolie dat gebruikt wordt voor de verwarmingsketel. De biomassaketel gebruikt biomassa als energiebron om vervolgens te zorgen voor de woningverwarming en/of warmwaterbereiding.
Met de biomassaketel heb je de optie hem aan te sluiten als bijverwarming, maar ook als de hoofdverwarming. De tweede optie is mogelijk vanwege het feit dat de biomassaketel perfect aan te sluiten is op de centrale verwarming. Daarnaast kun je kiezen de biomassa automatisch of manueel toe te voegen, waarbij de tweede optie goedkoper zal zijn.
Er zijn verschillende types brandstof van hout voor particulieren met een biomassaketel:
- Hout
- Houtsnippers
- Pellets
Groen energiecontract vinden? Energie vergelijken doe je met de energievergelijker van Mijn Groene Energie!
Biogas
Een andere biologische energiebron is biogas. Biogas is net als biomassa een hernieuwbare energiebron. Het onderscheidt zich van aardgas doordat het proces ervan bestaat uit de vergisting van gft, mest en ander organisch afval. Dit organisch afval wordt vervolgens omgezet in energie. Het proces vindt plaats zonder zuurstof en is milieuvriendelijk.
Toekomstige energiemix
De afgelopen jaren zijn we steeds meer hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie gaan gebruiken. Het nadeel is echter dat beide afhankelijk zijn van het weer en dus niet betrouwbaar zijn. Dit is waar biomassa voordeliger in kan spelen. Aangezien dit niet afhankelijk is van het weer en de biomassacentrale relatief snel op te starten is, speelt het een grote rol in geval van slecht weer of een hoge nood van elektriciteit.