Groene energie in België: alle hernieuwbare energiebronnen
Groene energie begint in België, maar ook op internationaal niveau, een steeds grotere rol te spelen. Er bestaan een aantal verschillende hernieuwbare energiebronnen waarmee groene stroom kan worden opgewekt. Op deze pagina geeft Mijn Groene Energie alle informatie over groene energiebronnen.
Wat is groene energie?
Groene energie is energie dat wordt opgewekt door groene energiebronnen die niet op zullen raken, zoals wind en zonne-energie. Bij het opwekken van deze energie komt geen of nauwelijks CO2-uitstoot vrij, waardoor de impact op het klimaat minimaal is.
Wat zijn de voordelen van groene energie?
Kiezen voor groene energiebronnen brengt grote economische en ecologische voordelen met zich mee. Het investeren in groene energiebronnen zorgt ervoor dat een land minder afhankelijk is van andere landen en van fossiele brandstoffen voor de elektriciteitsproductie. Hiermee kan energiezekerheid worden gegarandeerd en heeft een land een grotere mate van controle over de energieprijzen.
Tevens zorgen de investeringen in hernieuwbare energiebronnen voor een grote hoeveelheid nieuwe banen. De hernieuwbare energiesector is momenteel een van de snelst groeiende sectoren.
Daarnaast heeft groene energie vooral ecologische voordelen. Bij het produceren van elektriciteit met hernieuwbare energiebronnen komt geen CO2-uitstoot vrij, wat een positief effect heeft op de luchtkwaliteit en klimaatverandering.
Kom erachter welke energieleveranciers groene stroom leveren! Bekijk alle energieleveranciers in België.
Wat zijn de nadelen van hernieuwbare energiebronnen?
Hernieuwbare energiebronnen hebben een aantal grote voordelen, maar toch zijn er een aantal nadelen te vinden. Het grootste nadeel van enkele hernieuwbare energiebronnen is de onvoorspelbaarheid van de elektriciteitsproductie. Bij een hoge vraag naar elektriciteit is het niet mogelijk om meer wind- of zonne-energie te produceren, doordat we geen invloed hebben op het weer.
Daarnaast kunnen productielocaties voor groene energie het aanzicht van het landschap of het landschap zelf verstoren. Denk hierbij aan grote windmolenparken die uit de zee rijzen of een waterkrachtcentrale die een rivier afdamt.
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Bel voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Soorten groene energie
Groene stroom kan op een aantal verschillende manieren worden opgewekt. We kunnen vijf belangrijke soorten groene energiebronnen onderscheiden. In dit onderdeel behandelen we alle soorten groene energiebronnen.
Windenergie
Windenergie is momenteel de belangrijkste groene energiebron in België. In 2021 was 11,6% van alle Belgische elektriciteit afkomstig uit windenergie, waarvan het grootste gedeelte op zee werd geproduceerd.
België is een goede locatie voor het produceren van windenergie doordat het bijna altijd waait. Vooral op de Noordzee kan een grote hoeveelheid windenergie worden geproduceerd, zonder dat men hier veel hinder van ondervindt. Bovendien is de Noordzee niet erg diep, waardoor het plaatsen van windparken relatief gemakkelijk is.
Zonne-energie
Zonne-energie is een energiebron die in populariteit sterk aan het toenemen is. In 2021 werd 5,1% van alle elektriciteit in België opgewekt met zonnepanelen. Deze populariteit komt vooral doordat huishoudens financieel gestimuleerd worden om zonnepanelen te installeren.
Een groot gedeelte van de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen is echter niet opgenomen in de energiemix, aangezien huishoudens in de meeste gevallen het grootste gedeelte van de opgewekte stroom direct verbruiken of opslaan in een thuisbatterij.
Greenwashing Soms komt het voor dat bedrijven beweren groene energie te gebruiken, terwijl dat niet zo is. Dit wordt greenwashing genoemd.
Waterenergie
Waterenergie heeft een zeer groot potentieel door de grote kracht van water. In België speelt waterenergie slechts een kleine rol, vooral doordat er in België weinig snelstromend water is.
Waterenergie heeft als groot voordeel dat het op een relatief klein oppervlak een zeer grote hoeveelheid stroom kan opwekken. Daarnaast is de hoeveelheid opgewekte stroom te controleren en kan een waterkrachtcentrale snel worden ingeschakeld bij tekorten.
Biomassa
Biomassa is de afgelopen periode onder veel kritiek komen te staan, doordat bij de productie van elektriciteit met biomassa wel degelijk CO2-uitstoot vrijkomt. Ondanks deze CO2-uitstoot, wordt biomassa gezien als een groene energiebron. Dit komt doordat de biomassa eerst CO2 heeft opgenomen en diezelfde hoeveelheid CO2 bij de verbranding weer wordt uitgestoten. In theorie komt er dus geen nieuwe CO2 vrij in de atmosfeer.
Een bijproduct van biomassa is biogas, wat een steeds grotere rol gaat spelen in op de energiemarkt in België. Biogas kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, maar ook voor het verwarmen van woningen of het aandrijven van auto’s.
Geothermie
Geothermie, oftewel aardwarmte, is het opwekken van elektriciteit door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen de oppervlakte van de aarde en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. In België wordt geothermie vooral gebruikt voor warmtepompen.
Het produceren van elektriciteit met geothermie is vooral aantrekkelijk in vulkanische streken, waar de warmte op een relatief kleine diepte te vinden is, zoals op IJsland.
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Bel voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Hernieuwbare energie als de energiebron van de toekomst
Hernieuwbare energiebronnen worden gezien als de energiebronnen van de toekomst. Om klimaatverandering tegen te gaan moet de hoeveelheid CO2-uitstoot worden teruggebracht, wat kan door meer hernieuwbare energiebronnen voor de productie van elektriciteit te gebruiken.
Daarnaast worden steeds meer vervoersmiddelen elektrisch, zoals auto’s, bussen en zelfs vliegtuigen. Om deze vervoersmiddelen geheel CO2-neutraal te gebruiken moet de elektriciteit die deze vervoersmiddelen gebruiken ook afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen. Een elektrische auto opladen met elektriciteit afkomstig uit een kolencentrale zal uiteraard geen positieve invloed hebben op klimaatverandering.
Groene energie in België
Toch is er nog een lange weg te gaan voordat hernieuwbare energiebronnen kunnen voorzien in de totale vraag naar elektriciteit in België. Momenteel is de productie van elektriciteit met groene energiebronnen nog maar zeer beperkt en komt het grootste gedeelte van de Belgische elektriciteit uit kernenergie en aardgas.
Verder zal er ook nog een oplossing worden gezocht voor de onvoorspelbare productie van hernieuwbare energiebronnen, iets dat bij fossiele brandstoffen en kernenergie niet het geval is. Als de zon niet schijnt of de wind niet waait, zal er een andere energiebron moeten zijn die het tekort op kan vangen.
Meer weten over groene energie in België? Bekijk onze pagina over de Belgische energiemarkt.
Overige energiebronnen in België
Elektriciteit kan worden opgewekt door een aantal verschillende soorten energiebronnen. Op deze pagina zijn de hernieuwbare energiebronnen behandelt, maar er zijn ook een groot aantal grijze energiebronnen.
Dit zijn niet-hernieuwbare energiebronnen, zoals fossiele brandstoffen. Hoewel deze energiebronnen in veel gevallen vervuilen, zijn ze onmisbaar voor de Belgische en internationale elektriciteitsproductie.