vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Alles over de isolatie van je woning

Geactualiseerd op
minuten lezen
Isolatie

Gezien de huidige energiemarkt in België, is het steeds aantrekkelijker geworden om energie te besparen. Zo is dat ook mogelijk met isolatie van je woning, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie of klein beginnen door leidingen te isoleren. Een goed geïsoleerde woning vertaalt zich ook in een hogere verkoopprijs, zoals vastgoedkantoor We Invest heeft geanalyseerd. Deze pagina laat zien waarom isoleren zo aantrekkelijk is en hoe je dat het beste kunt doen in jouw woning.

Soorten isolatiemateriaal

Voordat er gekeken wordt naar welke isolatie het beste bij jouw huis past, is het goed om te weten uit welke soorten isolatiemateriaal je kunt kiezen. Er kan namelijk onderscheid worden gemaakt tussen isolatiematerialen aan de hand van grondstoffen. Zo heb je minerale isolatie, kunstof isolatie en ecologische isolatie. Minerale isolatie bestaat onder andere uit glaswol, rotswol/steenwol en cellenglas isolatie. Voor kunststof isolatie zijn er meerdere soorten; PUR isolatie, PIR isolatie, EPS isolatie, XPS isolatie, gyproc isolatie en polyethyleen-isolatie. Ecologische isolatie bestaat uit houtwol, schapenwol en cellulose isolatie.

Minerale isolatie

Minerale wol bestaat voornamelijk uit glasscherven en zand wat samen wordt verhit. Dit kan vervolgens worden ingeblazen in spouwmuren, maar het is ook mogelijk om het samen te persen tot isolatieplaten of zelfs isolatiedekens. Het is makkelijk te plaatsen alleen heeft het wel een grotere isolatiedikte nodig dan bij kunststof.

Kunstof isolatie

Deze isolatie soort bevat voornamelijk chemische schuimen op basis van aardolie. Het is verkrijgbaar als spuitisolatie, zoals PUR, maar ook als drukvaste isolatieplaten, zoals XPS. Daarnaast is het zelfs te verkrijgen als isolatiechips zoals EPS. Polyethyleen wordt vaak gebruikt voor geluidsisolatie voor vloeren. Het is beschikbaar in buisvorm, platen en rollen.

Ecologische isolatie

Ecologisch isolatiemateriaal bestaat uit hernieuwbare, recycleerbare, composteerbare grondstoffen. Bij de productie van dit isolatiemateriaal is weinig energie vereist. Daarbij bevat het geen schadelijke stoffen en heeft het een hoge warmteopslagcapaciteit. Kiezen voor dit materiaal is de juiste optie als je graag een steentje wilt bijdragen aan het milieu.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Soorten huis isolatie

Om een woning goed te isoleren tegen kou of geluid zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Het is daarbij ook mogelijk om al de huidige soort isolatie die zich in de woning bevindt, te verbeteren. In dit onderdeel komen meerdere soorten isolaties aan bod, waardoor kiezen voor de beste isolatie in jouw woning makkelijker wordt.

Vloerisolatie

De vloer isoleren van je woning kan enorm helpen met het wooncomfort. Het is mogelijk om de kou te verlagen vanuit de grond of kruipruimte. De vloerisolatie kiezen die het beste past in jouw woning, hangt af van de kruipruimte en soort vloer.

Er bestaat een methode zoals vloerisolatie onder de vloerplaat, maar het is ook mogelijk om eerst te isoleren en vervolgens de betonplaat te gieten. De meest voorkomende opties zijn EPS isolatieplaten of PUR isolatie. Om er zeker van te zijn wat de beste optie is voor de vloer in jouw woning, wordt aangeraden om een isolatiespecialist te raadplegen.

Raamisolatie

Voornamelijk in oude huizen kunnen ramen energievreters zijn. Om de warmte binnen de woning te houden kun je gemakkelijk zelf tochtstrips plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om onzichtbare isolatiefolie te plaatsen, wat kan zorgen voor 50 % minder warmteverlies. Dit kan gemakkelijk aan de binnenkant van het raam worden geplaatst en het is zelfs mogelijk bij enkel of dubbel-zijdig glas.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie heeft geen impact op je energieverbruik, maar je kunt wel geluidshinder ervaren. Dit is sterk afhankelijk van de bouwconstructie van de woning. Om het te voorkomen bestaan er twee soorten isolatie, namelijk geluidsabsorberend materiaal en geluidsisolerend materiaal. Voor het isoleren van geluid is glaswol isolatie een goede oplossing, dit isolatiemateriaal heeft een open structuur. Daarnaast is het materiaal stukken goedkoper dan steenwol isolatie.

Isoleren binnenmuur of isoleren buitenmuur?

Het isoleren van buitenmuren en binnenmuren hebben beide voor- en nadelen. Zo lijkt de isolatie van binnenmuren gemakkelijker maar vergt het wel meer vakmanschap. Kiezen om de buitenmuren te laten isoleren heeft invloed op de dikte van de muur en de plaatsing van ramen en deuren. Toch kan het de tocht verminderen en verbetert het de akoestische isolatie. In dit onderdeel worden de belangrijkste soorten en oplossingen voor binnen- en buitenmuur isolatie weergegeven.

Wat is de beste isolatie voor binnenmuren?

Voor binnenmuurisolatie zijn er verschillende opties mogelijk. Een veel gebruikte methode is het plaatsen van glaswol isolatie of rotswol. Als je gemeenschappelijke muren wilt isoleren is dit een handige oplossing. Daarnaast is er een andere mogelijkheid om een voorzetwand aan te brengen op een metalen of houten rooster in de draagmuur. De binnenmuren laten isoleren brengt niet altijd gemak met zich mee, je verliest ruimte en je moet bijvoorbeeld de kamers leegmaken of schakelmateriaal verplaatsen.

Wat is de beste isolatie voor buitenmuren?

Een goede oplossing voor de buitenmuurisolatie zijn EPS isolatieparels. Dit isolatiemateriaal wordt ook gebruikt voor spouwmuren. Als de spouwmuur niet opgevuld kan worden is er een optie om te isoleren langs de buitenkant van de woning. Door isolatieplaten van kunststof te installeren is het mogelijk om de buitenkant van je woning ook te veranderen met steenstrips of andere gevelbekleding. Daarbij krijgt de woning een nieuwe uitstraling en brengt het minder moeilijkheden met zich mee dan isolatie van binnenmuren.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is ook een oplossing om het huis beter te isoleren. Zo is het mogelijk om rond de € 500 te besparen per jaar, afhankelijk van de gekozen energieleverancier, tarief, en verwarmingsmethode. Doordat er isolatiemateriaal wordt aangebracht in de holle ruimtes van een muur kan er mider warmte verloren gaan. Zo werkt het namelijk niet alleen in de winter maar ook tijdens de zomer. Daarnaast draagt het bij aan de geluidsisolatie en heb je minder vocht in de woning. Op basis van prijs-kwaliteit verhouding zijn EPS-parels of glaswol isolatie de voordeligste oplossingen. Het HR++ label van bovenstaande soorten geeft namelijk het hoogste rendement.

Wat is de R-waarde?

De R-waarde, ook wel bekend als Rd-waarde, wordt omschreven als de warmteweerstand van isolatiemateriaal. Als het getal hoog is, betekent het dat isolerend vermogen van de soort isolatie goed is. Hierbij blijft de warmte dus binnen de woning. De gemiddelde R-waarde van goede isolatie ligt rond de 2,5.

Bereken de R-waarde van je isolatiemateriaal

cm
Laden

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Dakisolatie

Een dak laten isoleren kan een cruciale oplossing zijn voor het verlagen van de energierekening. Afhankelijk van de staat van het dak, kan je maar liefst 30 % besparen op je energiekosten. De warmte binnen een huis trekt omhoog, maar de isolatie is verschillend per soort dak. Zo wordt er aangeraden voor huishoudens met een plat dak om vanaf buiten te laten isoleren en huishoudens met een hellend dak vanaf binnen te laten isoleren. Hierbij zijn de prijzen voor dakisolatie erg verschillend afhankelijk van het soort dak.

Isolatieplaten voor het dak

Huis

Er zijn verschillende dakplaten met isolatie, waarvan ieder een verschillende werking en prijs heeft. Zo hebben de volgende isolatieplaten het beste isolerend vermogen; PIR, PUR en Resol.

PIR staat bekend om de brandveiligheid, het is daarnaast licht van gewicht en heeft de één na hoogste isolatiewaarde. PIR is ook goed bestendig tegen vocht, het materiaal neemt geen vocht op zoals andere isolatieplaten.

PUR isolatie is een kunststof hardschuim wat ontstaat door twee vloeibare stoffen: polyol en isocyanaat. Het materiaal isoleert minder dan PIR isolatie en Resol, maar alsnog isoleert het materiaal erg goed. Het wordt onder andere gebruikt voor hellende en platte daken, muren en kruipruimtes.

Resol is een isolatieplaat wat bestaat uit hardschuim en heeft de hoogste isolatiewaarde. Doordat het materiaal zo goed isoleert heeft Resolschuim een hogere kostprijs. Het heeft ook een hoge drukvastheid en is daarom stabieler voor zoldervloeren.

Soorten isolatiepremies in België

Er zijn een aantal premies waarvoor je in aanmerking kunt komen bij het isoleren van je woning. Zo wordt er een premie gegeven voor het plaatsen van hoogrendementsglas, hier behoort de beglazing van de veranda niet bij. Als er zelf (dak)isolatie wordt geplaatst geldt er geen premie. Daarnaast is er een standaard aan voorwaarden waar je aan moet voldoen als je in aanmerking wilt komen voor een premie. Daarbij zijn de volgende isolatiepremies het meest voorkomend:

  1. Totaalrenovatie bonus: minstens drie energiebesparende maatregelen rondom woning.
  2. Huur- en isolatie premie: voor huurders en verhuurders.
  3. Overkoepelende renovatiepremie (tweede aanvraag): woning ouder dan 30 jaar.
  4. Gemeentelijke isolatiepremies: een premie vanuit de gemeente.

Verder zijn er ook leningen voor energiebesparende investeringen beschikbaar gesteld door de Vlaamse overheid. In de meeste gemeenten kun je de Mijn VerbouwLening ontvangen, welke kan oplopen tot maximaal € 60.000. Deze renovatielening is tevens beschikbaar voor isolatiewerken die de energieprestatie van de woning verbeteren.

Is isoleren het waard?

Door een huis goed te laten isoleren, bestaat er een kans dat je veel geld kwijt kunt zijn. Dan lijkt die tijdelijke hoge energiefactuur misschien wat aantrekkelijker dan een grote investering. Het is echter op lange termijn voordeliger om wel te kiezen voor isolatie van je huis, dan er niet voor kiezen. De gemiddelde terugverdientijd van je huis isolatie ligt tussen de drie en zeven jaar, afhankelijk van welk soort isolatie je kiest. De eerder benoemde premies helpen met het verkorten van de terugverdientijd.

Voordelen van isolatie

Batterij

Voor huishoudens die al gebruik maken van zonnepanelen, een thuisbatterij en / of een warmtepomp, kan het plaatsen van isolatie ervoor zorgen om nog onafhankelijker te worden van de energieleveranciers. Daarbij ontstaat er een grotere kans om jouw woning een hogere waarde te geven op de huizenmarkt in België. De isolatiewaarde van jouw huis is een beslissend detail op de verkoop- en huurmarkt.

Waarom kiezen voor isolatie?

Door de stijgende energieprijzen is het vervelend om te zien dat je weer een hoge energiefactuur ontvangt. Een goede isolatie van het huis kan dit deels voorkomen. Daarnaast is het mogelijk om minder CO2-uitstoot te creëren, wat invloed heeft op de ecologische voetafdruk. Ook kan je het energieverbruik verlagen met goede isolatie, of zelfs kiezen om te recycleren door middel van ecologische isolatie. Hierdoor is het mogelijk om comfortabeler en goedkoper te wonen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 76 stemmen vond de informatie nuttig.