Zonnepanelen installeren en plaatsen in 5 stappen
Steeds meer Belgen kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren. Voordat je gebruik kunt maken van de panelen, zal je enkele stappen moeten doorlopen. Mijn Groene Energie legt in vijf stappen uit hoe de installatie van zonnepanelen in België werkt.
1. Voorstudie en vergelijken voor plaatsing zonnepanelen
Tegenwoordig heb je de keuze uit een grote hoeveelheid merken en modellen bij het kiezen van zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook een groot aantal bedrijven die zonnepanelen installeren, zoals energieleveranciers of gespecialiseerde bedrijven.
De prijzen van de panelen en installateurs kunnen sterk verschillen en is niet elk dak geschikt voor een zonnepanelen installatie. Om deze redenen is het aan te raden om het aanbod te vergelijken en een voorstudie uit te laten voeren.
Bereken hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen
Vergelijken aanbieders en installateurs zonnepanelen
Als je zonnepanelen wilt laten plaatsen heb je de keuze uit een groot aantal bedrijven. Het is aan te raden om van tevoren een aantal van deze bedrijven te vergelijken en te vragen naar informatie, zoals de beschikbaarheid en type zonnepanelen en omvormer waarmee ze werken.
Op basis hiervan kan je een installateur uitkiezen en een voorstudie laten uitvoeren. Hierbij zal er een offerte op worden gemaakt voor de werken die moeten worden uitgevoerd.
Voorstudie zonnepanelen installeren
Nadat je een zonnepanelen installateur hebt gevonden, zal deze het dak van de woning inspecteren. Hierbij wordt er gekeken naar de oriëntatie van het dak, de hellingsgraad, bruikbare oppervlakte en mogelijke schaduwen op het dak. Ook wordt er rekening gehouden met je jaarlijkse elektriciteitsverbruik en het beschikbare budget voor de installatie.
Op basis van deze gegevens kan de installateur een offerte opmaken. In de offerte zal je een overzicht van de kosten vinden en de geschatte opbrengst van de zonnepanelen installatie. Indien je akkoord gaat met de offerte, kan er een datum worden afgesproken om de zonnepanelen te installeren.
Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie voor gratis informatie of advies voor de installatie van zonnepanelen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
2. Installeren zonnepanelen en draagstructuur
Het installeren van zonnepanelen gebeurt in twee fasen. Eerst zal de draagstructuur op het dak worden geplaatst en hierna kunnen de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dit is het geval bij zowel hellende als platte daken.
Plaatsing draagstructuur zonnepanelen
Zonnepanelen worden niet direct op het dak geplaatst, maar op een draagstructuur. Hierdoor zit er een kleine ruimte tussen de dakpannen en de panelen. Op een plat dak worden de panelen onder een helling op de draagstructuur geplaatst om zo het rendement te verhogen.
Deze draagstructuur is in de meeste gevallen een aluminium rails die op het dak worden gemonteerd met het plaatsen van dakhaken in de dakstructuur.
Installatie zonnepanelen op draagstructuur
Zodra de draagstructuur is geplaatst en goed vastzit, kunnen de panelen worden geïnstalleerd. Op de draagstructuur zitten een aantal klemmen waar de zonnepanelen in worden geplaatst. In de meeste gevallen zijn er vier van deze klemmen te vinden per paneel, namelijk op elke hoek één.
Bij de plaatsing van de zonnepanelen op de draagstructuur worden deze ook direct aan elkaar gekoppeld, door middel van een min- en plus aansluiting.
Beste energiecontract voor zonnepanelen vinden? Energie vergelijken doe je met de gratis vergelijker van Mijn Groene Energie (by CallMePower).
3. Omvormer zonnepanelen installeren
Nadat de zonnepanelen op het dak zijn geplaatst, kun je nog niet direct de opgewekte elektriciteit gebruiken. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, maar in een woning wordt wisselstroom gebruikt. Om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom is een omvormer benodigd.
De zonnepanelen omvormer wordt in de meeste gevallen bij de meterkast geplaatst op een montageplaat aan de muur.
Hoe juiste omvormer voor zonnepanelen installatie kiezen?
Bij het kiezen van een omvormer, is het belangrijk dat deze is afgestemd op de capaciteit van de zonnepanelen. Om te achterhalen of de omvormer voldoende capaciteit heeft voor de installatie, dien je naar de hoeveelheid WattPiek (WP) van de zonnepanelen te kijken. Het vermogen van de omvormer in Watt (W) mag 20 % kleiner en 10 % groter zijn dan het vermogen van zonnepanelen in WP.
Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie voor gratis informatie of advies voor de installatie van zonnepanelen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
4. Bekabeling zonnepanelen installatie
Nadat de zonnepanelen en omvormer zijn geplaatst, kan de installatie worden aangesloten. Eerst zullen de zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer. Deze kabel brengt de gelijkstroom naar de omvormer en wordt grotendeels buiten geplaatst, waardoor het belangrijk is dat deze goed geïsoleerd is.
Vervolgens kan er een kabel tussen de omvormer en de meterkast worden geplaatst voor de wisselstroom. Hiertussen wordt tevens een zekering geplaatst voor extra veiligheid.
Nadat alle kabels zijn aangesloten, kan de opgewekte elektriciteit worden gebruikt in de woning. Het is op dit moment echter nog niet mogelijk om de opgewekte elektriciteit aan het distributienet te leveren.
5. Aanmelding en keuring zonnepanelen installatie
Het is niet altijd mogelijk om de opgewekte elektriciteit direct te verbruiken. In dit geval kun je ervoor kiezen om de elektriciteit te injecteren op het distributienet. Hiervoor zal je een injectievergoeding ontvangen van je energieleverancier. Dit is echter alleen mogelijk als de zonnepanelen installatie is aangemeld bij de netbeheerder en is gekeurd volgens het AREI-reglement.
Om de panelen aan te kunnen melden bij de netbeheerder, heb je een AREI-attest nodig. Hiervoor zal een erkende technieker moeten controleren of de gehele installatie voldoet aan de veiligheidsnormen die opgesteld zijn in het AREI-reglement.
Hoe zonnepanelen installatie aanmelden?
Nadat de installatie is goedgekeurd, kun je de zonnepanelen aanmelden bij de Vlaamse netbeheerder Fluvius. Dit moet binnen 30 dagen na het ontvangen van het AREI-attest gebeuren.
Het aanmelden van je zonnepanelen bij Fluvius kan gemakkelijk op de website van de netbeheerder. Hiervoor heb je onder andere de EAN-code van je elektriciteitsmeter, een kopie van de keuring en de gegevens van de installateur nodig. Ga naar de Fluvius zonnepanelen aanmelden pagina om de installatie direct door te geven.
Het aanmelden van de installatie is tevens verplicht om aanspraak te maken op de beschikbare premies. Bekijk onze pagina over de zonnepanelen premies voor meer informatie.
Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie voor gratis informatie of advies voor de installatie van zonnepanelen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Veelgestelde vragen over installeren van zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen vereist vaak een grote investering. Niet zo gek dat het soms vragen kan oproepen. Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen over het installeren van zonnepanelen.
Hoeveel kost installatie zonnepanelen?
De kosten voor de montage van de zonnepanelen, inclusief omvormer, kost tussen de €500 euro en de €3.000, afhankelijk van de zonnepanelen afmetingen, aantal panelen en het gekozen installatiebedrijf. Bekijk ons artikel over de zonnepanelen prijs voor informatie over alle kosten.
Mag je zelf zonnepanelen installeren?
Het is mogelijk om zelf zonnepanelen te installeren, bijvoorbeeld met een doe-het-zelf pakket. Door de installatie zelf uit te voeren is het mogelijk om een hoop te besparen.Daarnaast kun je nog steeds aanspraak maken op de premies en gebruik maken van het injectietarief als de installatie gekeurd wordt volgens het AREI-reglement.
Hoe werkt de installatie zonnepanelen met een batterij?
Het is mogelijk om elektriciteit die je niet direct zelf verbruikt op te slaan in een thuisbatterij. De installatie van een zonnepanelen batterij, oftewel thuisbatterij, laat je het beste uitvoeren door een specialist. De nieuwe bedrading mag enkel worden geplaatst door een erkende technieker.
Bekijk onze pagina over zonnepanelen met thuisbatterij voor meer informatie.
Kan je zomaar zonnepanelen plaatsen?
Zonnepanelen plaatsen is bijna altijd mogelijk en voor de installatie is geen stedenbouwkundige vergunning benodigd. Toch is het niet altijd toegestaan om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld als je woning tot beschermd erfgoed behoort. Het is aan te raden om altijd bij de gemeente te raadplegen of het toegestaan is om zonnepanelen op je woning te plaatsen.