Plug and play zonnepanelen: werking, prijs en tips
Plug and play zonnepanelen, ook wel bekend als zonnepanelen met stekker, zijn sinds kort ook toegestaan in België. Je sluit ze eenvoudig zelf aan op het stopcontact, zonder tussenkomst van een installateur. Maar zijn ze ook rendabel? Hoeveel kosten plug and play zonnepanelen en wat zijn de voordelen en nadelen? In dit artikel ontdek je hoe zonnepanelen met stekker werken, wat ze opleveren en waar je op moet letten.
Wat zijn plug and play zonnepanelen?
Plug and play zonnepanelen, ook wel zonnepanelen met stekker genoemd, zijn kleine zonnestroominstallaties die je zelf eenvoudig aansluit op een gewoon stopcontact. Ze bestaan meestal uit één of twee zonnepanelen met een omvormer en een stekker. Zodra je ze aansluit, lever je rechtstreeks stroom aan je eigen woning, waardoor je minder elektriciteit van het net verbruikt.
Hoe werken plug and play zonnepanelen?
Zonnepanelen met stekker leveren direct stroom aan je huis via een stopcontact. Ze hebben een ingebouwde omvormer, waardoor je geen extra apparatuur of aanpassingen aan je meterkast nodig hebt. Na het monteren van de panelen op een muur, balkon, terras of plat dak, sluit je ze eenvoudig aan. Zorg voor de juiste oriëntatie en hellingshoek om het maximale rendement uit de zon te halen. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, begin je direct met het opwekken van elektriciteit voor je woning.
Zijn zonnepanelen met stekker toegestaan in België?
In onze buurlanden zijn plug and play zonnepanelen al enkele jaren ingeburgerd. Sinds midden maart 2025 zijn zijn plug and play zonnepanelen ook toegestaan en te koop in België. Vanaf 17 april 2025 mogen ze effectief in gebruik worden genomen.

Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie voor gratis informatie of advies voor de installatie van zonnepanelen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Voor-en nadelen plug and play zonnepanelen
Hieronder vind je de belangrijkste voordelen en nadelen van zonnepanelen met stekker.
Voordelen zonnepanelen met stekker
- Je kunt de panelen zelf installeren zonder hulp van een professional.
- Ze sluiten eenvoudig aan op het elektriciteitsnet zonder dat je een extra groep hoeft toe te voegen.
- Zonnepanelen met stekker zijn goedkoper dan traditionele zonnepanelen.
- Ze zijn toegankelijker, bijvoorbeeld voor mensen die in een appartement wonen of huren
Nadelen plug and play zonnepanelen
- Per groep in de meterkast kun je maar één set plug and play zonnepanelen aansluiten, waardoor de opbrengst lager is dan bij zonnepanelen op het dak.
- Er kunnen veiligheidsrisico’s ontstaan door overbelasting als je te veel panelen aansluit via het stopcontact.
- Niet altijd voordeliger. Als je meerdere plug and play zonnepanelen installeert, ben je uiteindelijk vaak duurder uit dan bij een complete vaste zonnepaneelinstallatie.
Wat is de prijs van zonnepanelen met een stekker?
Plug and play zonnepanelen zijn relatief goedkoop. De prijs van de zonnepanelen met stekker hangt af van het aantal panelen. Voor een installatie met 1 paneel betaal je gemiddeld 500 euro, terwijl een installatie met 2 panelen je zo'n 750 euro kost.
Waarschuwing: maximumcapaciteit van 800 watt
Per huishouden geldt een maximumcapaciteit van 800 watt voor zowel plug-in zonnepanelen als de batterij samen. Zorg ervoor dat je deze limiet niet overschrijdt, vooral bij de omvormer, om schade aan het elektrische circuit of zelfs brand te voorkomen. Experts adviseren strikt om de 800 watt niet te overschrijden. Als je al 800 watt aan panelen hebt geïnstalleerd, kun je geen batterij meer toevoegen.

Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie voor gratis informatie of advies voor de installatie van zonnepanelen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

Advies installatie zonnepanelen Vlaanderen
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Waar kan ik plug and play zonnepanelen kopen?
In België kun je sinds 2025 plug and play zonnepanelen kopen bij verschillende online winkels en gespecialiseerde webshops voor zonne-energie. Ook bouwmarkten en grote retailers bieden deze systemen aan, zowel in hun fysieke winkels als online. Daarnaast zijn er gespecialiseerde energiebedrijven die plug and play zonnepanelen verkopen. Het is raadzaam om prijzen en specificaties te vergelijken om de beste optie te vinden.
FAQ plug and play zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen kan je aansluiten op 1 stopcontact?
Op één stopcontact kun je in principe maar één set plug and play zonnepanelen aansluiten, wat meestal betekent dat je maar twee panelen kunt aansluiten per stopcontact. Dit komt doordat het elektriciteitsnet en de omvormer een beperkte capaciteit hebben. Het is belangrijk om de maximale capaciteit van 800 watt niet te overschrijden, omdat het aansluiten van meer panelen kan leiden tot overbelasting van het stopcontact en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen met stekker?
De terugverdientijd van plug and play zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van prijs, zonlicht en je energieverbruik.
Zijn plug and play zonnepanelen veilig?
Ja, plug and play zonnepanelen zijn veilig zijn, mits ze voldoen aan de Europese veiligheidsrichtlijnen. Het is belangrijk om te controleren of het systeem aan de juiste aansluitnormen voldoet. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de maximale belasting van je stopcontacten en groepen niet overschrijdt, om overbelasting en mogelijke veiligheidsrisico's te voorkomen.