Recycleren in België: vind alle informatie over recyclen
Recycleren, ook wel recyclen genoemd, is steeds belangrijker en kan voor een groot aantal producten. In dit artikel legt Mijn Groene Energie alles uit over het recycleren van een groot aantal producten en vind je informatie over wat recycleren is.
Recycleren betekenis
Recycleren, recyclage en recycling betekenen allemaal hetzelfde. In Vlaanderen wordt vooral recycleren gebruikt, terwijl Nederlanders meestal recycling gebruiken.
De recycleren betekenis is als volgt:
Recycleren is het verzamelen en verwerken van afval om het geschikt te maken voor hergebruik of andere toepassingen.
Het woord recycleren is afgeleid van het Franse werkwoord recycler. Recyclen is direct afkomstig van het Engelse woord. Beide woorden geven aan dat er een nieuwe cyclus voor het gerecycleerde materiaal begint, of met andere woorden: een nieuw leven.
Wat is het recycleren logo?
Er zijn verschillende soorten logo’s die aangeven dat een product gerecycleerd kan worden. Het bekendste recycleren logo is de ring van Moebius. Dit logo met de drie bekende pijlen heeft twee verschillende betekenissen.
Het recycleren logo geeft aan dat het product gerecycleerd kan worden. Indien er een percentage bij het logo staat, geeft dit aan hoeveel procent van het product afkomstig is van gerecycleerde materialen.
Wat is het verschil tussen recycleren en hergebruiken?
Hoewel ze vaak als gelijk worden gezien, is er een verschil tussen recycleren en hergebruiken. Bij recycleren wordt het materiaal van een product namelijk hergebruikt voor het fabriceren van een ander product. Denk hierbij aan een plastic flesje dat wordt gerecycleerd en vervolgens wordt gebruikt als een ander soort verpakkingsmateriaal.
Bij hergebruiken blijft het product hetzelfde. Dit kan dus bijvoorbeeld zijn als een broek wordt verkocht in een kringloopwinkel. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde producten te hergebruiken die ook gerecycleerd kunnen worden, zoals een glazen fles.
Wat kan gerecycleerd worden?
Een groot aantal producten kunnen gerecycleerd worden, zo kan je bijvoorbeeld ook een GSM recycleren. Dit kan zeer goed zijn voor het milieu, aangezien er minder natuurlijke grondstoffen nodig zijn als materialen gerecycleerd kunnen worden. Bijna alle producten, of een deel ervan, kunnen gerecycleerd worden.
Recycleren voorbeelden
Recycleren kan op een groot aantal manieren. In de onderstaande tabel geven we een aantal voorbeelden van recycleren.
Product | Nieuw product na recyclage |
---|---|
Plastic fles | Verpakking van etenswaren |
Kartonnen doos | Krant |
Drankblikjes | Fiets |
Drankkartons | Keukenrol |
Glazen sauspot | Wijnfles |
Vaak zijn er grote hoeveelheden ingezamelde producten nodig om een nieuw product te kunnen vervaardigen. Voor een nieuwe fiets zijn bijvoorbeeld ongeveer 700 drankblikjes nodig.
Afvalresten recycleren voor energie
Plantaardige- en dierlijke resten kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Groenafval, oftewel gft, wordt in grote silo’s verwerkt tot compost. Tijdens dit proces komen gassen vrij, die kunnen worden omgezet naar biogas. Deze natuurlijke brandstof kan onder andere worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, maar ook kunnen auto’s op deze brandstof rijden.
Naast het composteren, is het ook mogelijk om dit afval te verbranden voor het opwekken van elektriciteit. Deze zogenaamde biomassa wekt vervolgens groene stroom op. Biogas speelt een steeds groter wordende rol op de Belgische energiemarkt. In 2021 was biogas goed voor ongeveer 2,2 % van alle geproduceerde elektriciteit in België.
Zelf groene energie opwekken? Bekijk of het mogelijk is om zonnepanelen of een warmtepomp thuis te installeren.
Wat is niet recycleerbaar afval?
Niet al het afval kan thuis worden gerecycleerd. Voor meerdere producten bestaan aparte regels om deze te recycleren. Onder andere resten medicijnen, batterijen, verfresten, aardewerk of bouwafval moet worden ingeleverd in het recyclagepark. Batterijen en huishoudtoestellen kunnen meestal worden ingeleverd bij een verzamelpunt.
De steeds meer huishoudens een thuisbatterij of groen vervoersmiddel, zoals een elektrische auto, hebben is het goed om te weten dat deze soorten accu’s ook gerecycleerd kunnen worden. Informeer naar de mogelijkheden bij je lokale recyclagepark of autogarage.
Hoe recycleren thuis?
Thuis recycleren is zeer gemakkelijk. De meeste nieuwe afvalbakken hebben verschillende compartimenten waar restafval, plastic en overige producten in kunnen worden geplaatst. Daarnaast wordt er in Vlaanderen het afval al zo veel mogelijk gesorteerd opgehaald. Dit gebeurt in de volgende categorieën:
- plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons;
- groenafval en gft;
- papier en karton;
- glas;
- klein gevaarlijk afval (op containerpark);
- elektrische en elektronische apparaten (selectieve inzameling);
- textiel (selectieve inzameling);
- restafval.
De beschikbare recycle mogelijkheden en ophaaldagen kunnen verschillen per gemeente. Raadpleeg de website van je gemeente voor meer informatie over de sorteermogelijkheden en ophaaldagen.
Recyclage in België
Ongeveer 80 % van alle producten die in België worden opgehaald voor recyclage worden in België verwerkt. Het overige gedeelte gaat vooral naar buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland. Verspreid over België zijn er meerdere sorteercentra waar verschillende soorten materialen gerecycled kunnen worden.
Sommige sorteercentra kunnen meerdere soorten materialen verwerken, terwijl anderen specialiseren in één soort materiaal. De meest voorkomende sorteercentra in België zijn voor papier, glas en PMD.
In België zijn onder andere de volgende organisaties en overheidsinstellingen verantwoordelijk voor het recycleren van producten:
- VAL-I-PAC: werkt samen met ondernemers voor bedrijfsmatig afval;
- Valofrit vzw: beheer en inzameling gebruikte dierlijke en plantaardige oliën en vetten;
- BEBAT: inzameling van batterijen;
- Recupel vzw: inzameling, sortering, verwerking en recyclage van afgedankte elektrische en elektronische apparaten;
- OVAM: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij;
- Leefmilieu Brussel: administratie voor leefmilieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
- OWD: maakt deel uit van de 'Direction générale des Ressources naturelles et de l'Environnement' van Wallonië;
- IVC: interregionale verpakkingscommissie;
- Febelauto: verwerking van autowrakken;
- Recytyre: recycling van afvalbanden;
- Valorlub: recycling van afvalolie;
- Pharma.be: Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie zorgt voor de ophaling van oude en vervallen geneesmiddelen.
Wat zijn de nadelen van recycling?
Recycling heeft niet alleen maar voordelen. Zo is het grootste nadeel van recycling ook een grote reden waarom er nog steeds grote hoeveelheden plastic worden geproduceerd. In veel gevallen is het nieuw produceren van producten goedkoper dan het recycleren van bestaand materiaal. Dit komt vooral doordat de infrastructuur voor het verzamelen, ophalen en verwerken van materialen kostbaar is.
Daarnaast komen er bij het recycleren van bepaalde materialen vaak alsnog schadelijke gassen vrij, doordat deze materialen moeten worden omgezet naar een ander product. Vooral bij producten die plastic bevatten, is het om deze reden aan te raden om hergebruik boven recycleren te stellen. Daarnaast is het vermijden van producten die plastic bevatten de beste manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Waarom recycleren?
Recycleren is zeer belangrijk omdat er op de wereld een beperkt aantal grondstoffen beschikbaar is. In het geval dat grondstoffen niet gerecycleerd worden, zullen ze op een gegeven moment opraken.
Daarnaast zorgt recycleren er ook voor dat afval niet in de natuur terecht komt. Plastic, bijvoorbeeld, is een van de grootste vervuilers en een grote hoeveelheid ervan komt in de oceanen terecht. Doordat plastic niet afbreekbaar is, blijft het duizenden jaren in de oceanen drijven in de vorm van microplastics. Door dit afval te recycleren kan een groot gedeelte hiervan worden voorkomen.
Hoe ecologische voetafdruk verkleinen met recycleren?
De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel oppervlakte van de aarde een persoon of land nodig heeft om te voorzien in de levensbehoeften. Door producten te recyclen zijn er minder natuurlijke grondstoffen nodig, waardoor een persoon dus ook minder oppervlakte van de aarde nodig heeft om te voorzien in levensbehoeften. Door de recycleren zul je dus ook je ecologische voetafdruk verkleinen.
Verklein je ecologische voetafdruk met groene stroom! Kies voor een groene energieleverancier en verklein je ecologische voetafdruk. Bekijk alle energieleveranciers in België.
Meer recycle tips van Mijn Groene Energie
Recycleren is een belangrijke stap om duurzamer om te gaan met producten en de impact van de mens op de aarde te verkleinen, ook wel een circulaire economie genoemd. Bekijk hieronder alle pagina’s van Mijn Groene Energie over het recycleren van producten.