gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Circulaire economie: wat is het?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Circulaire economie

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om producten te recycleren en bedrijven produceren deze producten steeds vaker op een duurzame manier. Om het gebruik van grondstoffen te optimaliseren wordt er vaak gerefereerd naar de circulaire economie. Op deze pagina legt Mijn Groene Energie uit wat de circulaire economie is.

Circulaire economie betekenis

De circulaire economie is een model van productie en consumptie, waarbij het gebruik van producten en materialen gemaximaliseerd wordt. Door (onder andere) producten te recycleren, opknappen of te hergebruiken, kan de levenscyclus worden verlengd en worden de materialen in de economie gehouden.

Het doel van een circulaire economie is dat de producten altijd in de economie blijven. Met andere woorden, de levensduur van een product wordt gemaximaliseerd en zodra deze is bereikt, kan het product een andere rol vervullen, zodat deze binnen de economie blijft. Hierdoor neemt de hoeveelheid afval af, doordat materialen en producten nog waarde hebben na hun levensduur.

Verschil lineaire en circulaire economie

Een lineaire economie is een situatie waarin alle producten en materialen worden weggegooit nadat deze niet meer bruikbaar zijn, in veel gevallen ook wel de wegwerpmaatschappij genoemd.

Doordat producten niet meer worden gebruikt, stopt het proces na de consumptie. Bij een circulaire economie wordt het proces vervolgt met recyclage en begint het gehele proces weer opnieuw.

Voorbeelden circulaire economie

Een circulaire economie kan worden toegepast op verschillende soorten sectoren. De algemene werking van een circulaire economie is echter in de meeste gevallen hetzelfde. In de onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een circulaire economie weergegeven.

Circulaire economie

Zoals duidelijk wordt in de afbeelding hierboven, worden alle producten en materialen opnieuw gebruikt en begint het economische proces weer opnieuw. In bijna alle gevallen is het helaas onvermijdelijk om restafval te produceren, hoewel het restafval in sommige gevallen ook gebruikt kan worden.

Productie elektriciteit in een circulaire economie

In niet alle gevallen kunnen alle producten of materialen opnieuw worden gebruikt, waardoor er restafval ontstaat. Dit restafval kan in sommige gevallen worden gebruikt voor de productie van elektriciteit, zoals met biomassa.

Plantaardige en dierlijke resten kunnen worden verbrand om zo elektriciteit op te wekken. Ook kan het ontbindingsproces worden gebruikt om biogas te onttrekken aan dit afval. De elektriciteit die hiermee kan worden opgewekt valt onder de groene energiebronnen.

Zelf groene stroom gebruiken? Bekijk alle energieleveranciers in België die groene stroom leveren.

Circulaire economie bedrijven

Een toenemend aantal bedrijven gebruikt het principe van een circulaire economie om hun impact op het klimaat te verminderen. Denk hierbij aan kledingketens die oude kleding inzamelen om dit vervolgens weer te gebruiken voor de productie van nieuwe kleding.

Een ander voorbeeld zijn autobedrijven die afgedankte auto’s opkopen om vervolgens alle onderdelen van de auto los te verkopen en het overige gedeelte te recycleren. Op deze manier kan de levensduur van andere auto’s worden verlengd door tweedehands onderdelen en kunnen de gerecycleerde onderdelen worden gebruikt voor de productie van een nieuwe auto.

Voor- en nadelen van een circulaire economie

Een circulaire economie brengt veel voordelen met zich mee, wat er ook mede voor heeft gezorgd dat veel bedrijven en overheden ervoor willen zorgen dat het de standaard wordt. Toch heeft de circulaire economie ook een aantal nadelen. In dit onderdeel bekijken we de voor- en nadelen van een circulaire economie.

Circulaire economie voordelen

Het grootste voordeel van een circulaire economie is de verminderde impact van de mens op de aarde. Hierdoor neemt de ecologische voetafdruk af, wat meerdere positieve gevolgen kan hebben op het klimaat. De verminderde productie van producten zal resulteren in een afname van de broeikasgassen. Daarnaast heeft een circulaire economie de volgende voordelen:

  • lagere kosten voor producten door een verlengde levensduur;
  • hogere innovatie op het gebied van ecologische producten en design;
  • lagere afhankelijkheid van andere landen door een lagere vraag naar producten en hergebruik van binnenlandse producten;
  • creatie van werkgelegenheid in nieuwe sectoren, zowel hoogtechnologisch tot kortgeschoold.

Circulaire economie nadelen

Het uiteindelijke doel van een circulaire economie is om producten langer te gebruiken en de hoeveelheid benodigde materialen te verminderen. Het behalen van dit doel kan echter worden vermoeilijkt door vier redenen, welke de nadelen van de circulaire economie zijn:

  1. De circulaire economie zorgt voor een nieuwe markt van tweedehands spullen. Veel markten voor tweedehands spullen bestonden voorheen nog niet en in veel gevallen zijn deze producten geen vervanging van de originele, nieuwe producten. Uiteindelijk resulteert dit in een grotere markt, waar meer producten worden verkocht.
  2. De circulaire economie zorgt voor lagere grondstofprijzen. Het klassieke economische principe van vraag en aanbod doet de prijs van vervuilende grondstoffen dalen zodra de vraag afneemt. Hierdoor zou het gebruik van vervuilende grondstoffen elders weer toe kunnen nemen.
  3. De circulaire economie zorgt ervoor dat consumenten minder producten kopen, waardoor ze geld overhouden. Dit zal enkel een positief effect hebben als consumenten ervoor kiezen om minder uit te geven of dit extra geld uitgeven aan duurzame producten. De mogelijkheid bestaat echter ook dat consumenten ervoor kiezen om juist meer niet-duurzame producten te consumeren.
  4. De circulaire economie kan de economische groei afremmen. Als consumenten minder nieuwe producten aanschaffen, betekent dit dat de omzet van bedrijven ook afneemt. Dit zal uiteindelijk resulteren in een lagere economische groei.

Wat kun je recycleren?

De meeste producten die we dagelijks gebruiken zijn op een bepaalde manier te hergebruiken of te recycleren. Mijn Groene Energie geeft zo veel mogelijk tips over het recycleren van allerlei producten in België. Bekijk hieronder al onze informatiepagina’s over de recyclage van specifieke producten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 10 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over recycleren