gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Glas recycleren: hoe werkt dat?

Geactualiseerd op
minuten lezen
glas recycleren

‘Kijk uit, het is breekbaar!’ We gaan allemaal zonder twijfel voorzichtig om met spullen die gemaakt zijn van glas. Maar wat doe je als het potje babyvoeding of je fles wijn op is? Op deze pagina legt Mijn Groene Energie je exact uit wat je moet weten over glas recycleren.

Hoe glas recycleren?

Zonder dat het je een cent hoeft te kosten, kun je glazen flessen en bokalen aanbieden in de glasbollen, sorteerstraatjes van je stad of gemeente, of een ondergrondse glascontainer in de buurt. Daarnaast is er in sommige regio’s de mogelijkheid het glas huis-aan-huis te laten inzamelen.

Is glas recycleerbaar?

Glas is gemaakt van zand en soda. Dit maakt het het perfecte materiaal voor recyclage. Je kan het telkens opnieuw smelten en recycleren, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

  • Regels bij glas recycleren
  • Zorg dat je flessen of bokalen leeg zijn. Het wassen of spoelen is niet verplicht.
  • Gebruik de correcte glasbol op basis van de kleur van je glas.
  • Stop plastic of metalen doppen en deksels in de PMD-zak.

Glas sorteren

Om het proces optimaal te laten verlopen is het van belang dat wit en gekleurd glas goed gescheiden worden. Gekleurd glas wordt namelijk gerecycleerd tot gekleurd glas en wit glas verandert in wit glas. Vrachtwagens die dit glas ophalen hebben hiervoor een scheidingswand. Verder worden vaak aparte glasbollen of containers voorzien of er wordt voor gezorgd dat ze uit twee compartimenten bestaan. In het recyclagebedrijf worden deze twee stapels ook gevormd.

Waar moet je glas weggooien?

Afhankelijk van het type glas zijn er verschillende bestemmingen. Hieronder zie je waar je jouw glas kunt recycleren:

 

Overzicht bestemmingen bij glas recycleren
Fles / bokaalWaarin?Waar?
DoorschijnendGlasbol / container voor wit glasGemeente of recyclagepark
Groen / bruin / blauwGlasbol / container voor gekleurd glasGemeente of recyclagepark
Vensterglas / spiegels / gewapend glasContainer voor plat glasRecyclagepark

Glas in de glasbak

Het glas in de glasbak kan constant gerecycleerd worden. Materiaal dat niet behoort tot de glasbak, denk bijvoorbeeld aan kurken of doppen, wordt eerst uit de glasscherven gehaald. Het glas wordt in kleine scherven gebroken en getransporteerd naar de glasfabriek. Hier smelten de glasscherven en ontstaat er zo nieuw glas.

Waarom mogen sommige glazen niet in de glasbak?

De glasbak is bedoeld voor flessen en potten, ook wel verpakkingsglas genoemd. Drinkglazen, vazen en spiegels horen hier niet bij. Niet-verpakkingsglas heeft een andere samenstelling en kwaliteit en kun je daarom niet met verpakkingsglas mengen. Zo heeft bijvoorbeeld een ovenschaal een hoger smeltpunt dan een glas azijn. Dit leidt tot het niet smelten van de ovenschaal tijdens het recycleren van glas. Hierdoor wordt er glas van slechte kwaliteit gecreëerd.

Wanneer mag je glas in de glasbak gooien?

Al het verpakkingsglas kan in de glasbak. Dit zijn de lege glazen flessen zonder statiegeld. Deze bevatten meestal wel een glasbaklogo. Denk bijvoorbeeld aan potjes crème, potjes babyvoeding, drankflessen, medicijnflesjes of parfumflesjes. Uitschrapen is voldoende, je hoeft ze niet helemaal schoon te wassen.

Glazen die niet in de glasbak horen, maar bij het restafval:

  • Aardewerk
  • Kristalglas
  • Lampen
  • Opaal glas
  • Hittebestendig glas
  • Drinkglazen
  • Glazen schalen
  • Vazen en sierflessen

Vlakglas wordt voor het glas recycleren ingezameld bij de glazeniers om opnieuw verwerkt te worden in nieuwe glasproducten. Vlakglas, zoals spiegelglas, vensterglas en glas van fotolijsten, kan daarom naar de milieustraat.

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

recyclering logo

Het glas recycleren logo bestaat uit drie pijlen in de vorm van een driehoek. Dit is het universele logo voor recycleren. Het geeft aan dat een product gerecycleerd kan worden, maar niet per se uit gerecycleerde  materialen is ontstaan.

statiegeld symbool

Daarnaast is er nog het Belgische symbool voor statiegeld. Dit symbool bestaat uit vier pijlen en is vooral te vinden op glazen verpakkingen die terug te brengen zijn naar het verkooppunt. Het statiegeld ontvang je bij het inleveren ervan.

Waarom wordt glas gerecycleerd?

Glas kan oneindig worden gerecycleerd. De eindproducten zijn dan ook weer opnieuw bokalen, flessen of flacons. Het recycleren van glas bespaart grondstoffen en energie. Wanneer oude glasscherven bij de productie van glas gebruikt worden, wordt er circa 25 % energie bespaard. Dit komt doordat glasscherven smelten bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas zoals kwartszand, kalk en soda. Hierdoor is er minder energie nodig.

Door het te hergebruiken leveren we een besparing van 1.2 kilo aan primaire grondstoffen per kilogram glasscherven op. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit en hiermee verklein je je ecologische voetafdruk.

Meer recycle tips van Mijn Groene Energie

Recycleren is een belangrijke stap om duurzamer om te gaan met producten en de impact van de mens op de aarde te verkleinen, ook wel een circulaire economie genoemd. Bekijk hieronder alle pagina’s van Mijn Groene Energie over het recycleren van producten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 17 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over recycleren