gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

GSM recycleren: alle mogelijkheden en tips op een rijtje

Geactualiseerd op
minuten lezen

Recycleren is de trend van nu. Het wordt steeds belangrijker om het milieu te verbeteren en klimaatverandering tegen te gaan. Op deze pagina lees je hoe je een stap in de goede richting kunt nemen door een GSM te recycleren en waarom dat een groene keuze is.

Hoe GSM recycleren?

Je kunt eenvoudig een GSM recycleren door het toestel in te leveren op een inzamelpunt in België. In totaal zijn er meer dan duizenden inzamelpunten waar je terecht kunt. Daarnaast kun je de GSM ook geven aan een goed doel.

Wil je een oude GSM inleveren? Dat is mogelijk bij Proximus, hier krijg je dan € 20 extra inruilwaarde. Zo word je GSM gerecycled en houd je er ook nog eens geld aan over. Dit is niet alleen mogelijk bij Proximus, maar ook bij Orange. Bij Orange ontvang je een inruilwaarde van € 10.

Welke onderdelen van GSM recycleren?

In een GSM zit onder andere goud, platina en zilver wat recycled kan worden. Ook kan het glas en plastic van de GSM worden gebruikt voor het maken van nieuwe producten. Per GSM zit er ongeveer 0,03 gram goud wat gelijk staat aan 32 cent. In 200 smartphones zit voldoende goud om zelfs één trouwring te produceren. Voor zilver is het een stuk minder, namelijk vijf cent voor 0,9 gram zilver.

Meestal wordt de GSM uit elkaar gehaald en worden aparte onderdelen gescheiden. Dit wordt dan tijdelijk bewaard totdat er genoeg van een soort onderdeel overblijft. Deze materialen worden vervolgens samengesmolten om uiteindelijk weer te worden gebruikt als grondstof voor een nieuw product.

Voordelen GSM recycleren

Wil je een oude GSM inleveren? Dan zit daar zeker een erg milieuvriendelijk voordeel aan. Als je een oude gsm gaat recycleren werk je mee aan het fenomeen genaamd urban mining. 50.000 oude GSM´s zijn één kilogram goud waard. Dit is veel milieuvriendelijker en efficiënter dan traditionele mijnbouw. Daarnaast bespaar je water en wordt er veel minder CO2 uitgestoten door een smartphone te recycleren. Hierdoor help je mee met het bestrijden van ontbossing, bodem- en watervervuiling.

GSM recycleren VS GSM hergebruiken

Een andere keuzemogelijkheid naast een oude GSM recycleren of een GSM weggooien, is een GSM hergebruiken. Mocht je oude GSM het nog wel doen, maar ligt het apparaat in de kast stof te vangen? Dan is er een mogelijkheid om je GSM te hergebruiken. In de onderstaande checklist zie je verschillende manieren wat jij nog met je GSM kunt doen voordat je besluit te recycleren.

  • Je GSM gebruiken als dashboardcamera voor werk.
  • Je GSM verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats.
  • Je GSM laten refurbishen en daarna doorverkopen.
  • Je GSM gebruiken als beveilignscamera, als de camera nog werkt.
  • Je GSM gebruiken als afstandsbediening doormiddel van infrarood sensors.

Als de GSM het helaas niet meer doet kun je er alsnog voor kiezen om het toestel te gaan hergebruiken. Je kunt namelijk de GSM bewaren en gebruiken als speelgoed voor je kinderen. Voornamelijk de oude GSM´s komen hier goed van pas, aangezien deze toestellen niet snel stuk gaan. Je kunt de oude GSM natuurlijk ook naar een opvang of basisschool brengen.

GSM verkopen

Naast een GSM recycleren, kun je ook eerst kijken of je GSM nog wat waard is op de markt. Zo kun je kijken of consumenten meer bieden voor de smarthpone op Marktplaats, dan dat je een inruilwaarde ontvangt van een telecom provider. Door je GSM te verkopen kun je maar liefst 20 % terugverdienen, afhankelijk van de staat van de GSM.

Oude GSM inleveren of GSM weggooien?

Het lijkt voor de hand liggend om een oude GSM weg te gooien als je een nieuw toestel aanschaft. Echter, is een GSM weggooien niet een groene oplossing! Er zijn namelijk altijd wel onderdelen die hergebruikt of recycled kunnen worden. Inplaats van een GSM weggooien, kun je zelfs een smartphone zelf uit elkaar halen en kijken of je waardevolle onderdelen nog kunt doorverkopen. Op Youtube zijn er veel video´s beschikbaar om een GSM zo veilig mogelijk uit elkaar te halen.

Recycle tips

Planten water geven

Er zijn natuurlijk ook andere opties om dagelijks te recycleren. Zo kan je eenvoudig je eigen boodschappentas meenemen en kun je compost maken van je eigen groente en fruit. Ook is het verstandig om glazen potjes te bewaren van bijvoorbeeld jam of pindakaas. In deze potjes kun je vervolgens huishoudelijke accessoires in bewaren zoals paperclips of schroeven.

Bovendien hoef je geen oude kleding weg te gooien en kun je dat beter naar een kringloopwinkel brengen. Hier krijgt je kleding een tweede leven en heeft daarnaast iemand anders er veel plezier van, win-win situatie! Daarnaast kun je ook je water recycleren. Zo kun je het water van je wasmachine gebruiken om aan de planten in de tuin te geven.

Andere recycle mogelijkheden

Naast een GSM recycleren, zijn er natuurlijk ook andere bekende materialen die gerecycled kunnen worden zoals plastic, glas en papier. Dit afval kun je apart scheiden zodat het later hergebruikt kan worden. Inplaats van al het afval in één container te gooien is het milieuvriendelijker om een extra afvalbak aan te schaffen en het grofvuil apart weg te gooien.

Ook kun je er voor kiezen om batterijen te gaan recycleren, in plaats van een GSM recycleren. Deze kunnen ook worden ingeleverd bij een inzamelpunt. Lege batterijen kun je meestal inleveren in supermarkten of andere winkels waar batterijen verkocht worden. Lege batterijen bevatten namelijk zink, staal, lood en nikkel.

Zonnepanelen recycleren

Meeste consumenten denken dat zonnepanelen niet recyclebaar zijn, maar de panelen kunnen wel degelijk worden gerecycled. Zonnepanelen bevatten namelijk de best recyclebare elektronisch afval, zoals het glas of aluminum. In de meeste gevallen worden de oude zonnepanelen ingeleverd bij milieustraat, dit kan ook door de leverancier die de zonnepanelen aanbiedt.

Wat is recycleren?

Recycleren is het opnieuw gebruik van materialen. Producten worden gemaakt met verschillende grondstoffen en sommige van deze grondstoffen kunnen hergebruikt worden bij het maken van een nieuw product. Daarnaast is recycling één van de oplossingen voor klimaatverandering. Hierbij betekenen recycleren, recyclage of recycling hetzelfde.

Waarom recycleren?

Recycle

Als je kiest om te gaan recycleren draag je een steentje bij aan een beter milieu. Je verlaagt je ecologische voetafdruk en stoot minder CO2 uit. Dit resulteert in een betere leefomgeving en heeft ook effect op de natuur. Er zijn minder grondstoffen nodig als je recycleert waardoor er, bijvoorbeeld, minder bomen gekapt worden voor het maken van papier bijvoorbeeld.

Recycleren heeft ook een positief effect op het broeikaseffect. Het kost namelijk minder energie om producten te recyclen dan een nieuw product te produceren. Daarnaast kost recycleren geen geld.

Wat is beter dan recycleren?

Er is inderdaad een optie wat nog beter zou zijn dan toestellen of afval recycleren. Het hergebruiken van spullen is een nog beter alternatief. Zo kun je houtafval en kranten hergebruiken, of zelfs plastic tassen inleveren in een supermarkt zodat andere consumenten deze weer kunnen hergebruiken. Deze keuze is in ieder geval beter dan de plastic tas scheiden bij het plastic afval.

Meer recycle tips van Mijn Groene Energie

Recycleren is een belangrijke stap om duurzamer om te gaan met producten en de impact van de mens op de aarde te verkleinen, ook wel een circulaire economie genoemd.. Bekijk hieronder alle pagina’s van Mijn Groene Energie over het recycleren van producten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 11 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over recycleren