vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Bel Mijn Groene Energie voor gratis advies van onze energie-experts (Gratis dienst).

vraagteken
contact

Vragen of advies ontvangen?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Dakisolatie: soorten, installatie, premies en prijzen

Geactualiseerd op
minuten lezen

Dakisolatie wordt steeds interessanter om te overwegen als consument. Door de huidige situatie op de Belgische energiemarkt is isoleren wellicht de oplossing om een hoge energiefactuur te voorkomen. Op deze pagina lees je alles over dakisolatie en waarom dit effect heeft op je energieverbruik.

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie betekent dat het dak geïsoleerd is met isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen de woning blijft en er geen energie verloren gaat. Zo heb je er in de winter profijt van, maar dit is ook het geval in de zomer. Dakisolatie houdt warmte binnen en hitte buiten, zo blijft de frisse lucht in de zomer binnen.

Waarom kiezen voor dakisolatie?

Dakisolatie helpt onder andere om het wooncomfort te verbeteren. Zo heb je minder last van een koude zolder. Ook is het mogelijk om op de energiekosten te besparen. De warmte binnen een woning gaat meestal verloren door het dak, zo wordt er meer energie verbruikt zonder dat je het door hebt. Daarnaast is dakisolatie verplicht in België sinds 2020 voor alle huur- en koopwoningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier? (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie om gratis over te stappen naar een groene energieleverancier.

gas en elektriciteit

Veranderen van energieleverancier?

Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Soorten dakisolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie die helpen om het dak goed te isoleren. Deze materialen bestaan onder andere uit EPS of PUR. Afhankelijk van het soort dak, is er een geschikt isolatiemateriaal die zorgt dat de warmte niet verloren gaat. Daarbij heb je minerale isolatie, kunstof isolatie en ecologische isolatie. In dit onderdeel lees je alle informatie over de soorten dakisolatie.

Minerale wol dakisolatie

Minerale wol soorten wordt ook wel zachte isolatie genoemd. Glaswol en rotswol zijn voorbeelden van minerale isolatie. De voordelen van minerale isolatie zijn dat het een onbrandbaar en geluiddempend materiaal is. Daarnaast valt minerale isolatie onder goede thermische isolatie en is het makkelijk te verwerken. Er is echter wel meer isolatiedikte nodig dan bij kunststof isolatie. Minerale wol plaatsen kost € 20 tot € 30 per vierkante meter.

Kunststof dakisolatie

Kunststof isolatie, ook wel bekend als harde isolatie, bestaat uit materialen zoals PUR, PIR, EPS, XPS en PF. Deze chemische hardschuimen zijn op basis van aardolie. Kunststof isolatie is makkelijk af te dichten als dampscherm en hebben een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. Kunststof dakisolatie is echter minder geschikt om tussen kepers te plaatsen.

Ecologische dakisolatie

Recycle

Daarnaast is er nog ecologische dakisolatie. Bio ecologische isolatie bestaat uit natuurlijke materialen. Ecologische isolatie bevat nauwelijks chemische stoffen waardoor het milieu niet belast wordt. Het is daarnaast brandveilig en erg goed geschikt als geluidsisolatie.

Er zijn verschillende soorten ecologische dakisolaties, zo bestaat er schapenwol, papiervlokken, houtwol, kurk en hennep. Deze soort dakisolatie is echter wel duurder dan de eerder genoemde isolatiesoorten, de prijs kan maar liefst 50 % duurder zijn. Bovendien is het ook gevoeliger voor ongedierte. Ecologische dakisolatie is brandveilig en meestal goed geschikt als geluidisolatie.

Verschillende soorten daken isoleren

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten daken en isolatie manieren. Zo bestaan er platte daken, hellende daken en kan de isolatie geplaatst worden vanaf de buitenkant of binnenkant van de woning. In dit onderdeel lees je hoe je het beste een dak kunt isoleren.

Binnenkant of buitenkant dak isoleren?

Via de binnenkant of via de buitenkant een dak isoleren brengt voor- en nadelen met zich mee. Zo is dakisolatie plaatsen via de binnenkant van de woning in de meeste gevallen goedkoper, maar dit brengt wel veel vakmanschap met zich mee. Vanaf de buitenkant isoleren is effectiever en kost geen ruimte aan de binnenkant van de zolder. Een nadeel wat hierbij komt kijken is dat er een kans bestaat dat er luchtlekken ontstaan. Wat de beste optie is voor jouw woning hangt ook weer af van het soort dak.

Schuin dak isoleren tussen balken

Als je een schuin dak hebt en die graag wilt laten isoleren zijn er een aantal mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er isolatiedekens, isolatieplaten, spuitisolatie en inblaasisolatie.

Een hellend dak kun je isoleren vanaf de buiten- en binnenkant van een woning. Het is eenvoudig om een schuin dak te isoleren via de binnenkant met glaswol, rotswol, houtvezel en minerale wol. Hierbij worden de platen geplaatst tussen de balken en is het daarna gemakkelijk om een isolatiefolie aan te brengen.

Door een dak te laten isoleren vanaf de buitenkant worden er isolatieplaten op het bestaande dakbeschot geplaatst. Hier kunnen isolatieplaten worden gebruikt die bestaan uit PUR, PIR of EPS.

Dakisolatie plat dak

Bij platte daken kan er onderscheid worden gemaakt tussen een warm dak en een koud dak. Bij een warm dak kan de isolatie vanaf de buitenkant geplaatst worden en ligt het isolatiemateriaal boven het dakbeschot. De meest gebruikte materialen zijn XPS-platen, PUR-platen, EPS-platen en PIR-platen. Bij een koud dak wordt de isolatie geplaatst via de binnenkant van de woning en ligt het isolatiemateriaal onder het dakbeschot. Hier wordt vaak minerale wol gebruikt, zoals glaswol en rotswol. Ook is het mogelijk om isolatieplaten te plaatsen.

gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Wat is de beste isolatie voor het dak?

Huis

Er zijn een aantal factoren die meespelen met de beste dakisolatie voor jouw woning. Zo speelt het budget een grote rol maar ook de dikte van balken, bereikbaarheid en de waarde van het isolatiemateriaal. Over het algemeen worden PUR isolatie dakplaten en PIR isolatie dakplaten het meest gebruikt voor dakisolatie. Deze platen hebben een hoog rendement en zijn voordeliger dan andere isolatiematerialen. Verder is het ook mogelijk gyproc isolatie te gebruiken voor je dak.

Om er zeker van te zijn welk soort isolatiemateriaal geschikt is voor jouw woning, raadt Mijn Groene Energie aan om advies te vragen aan een isolatie-expert of een vakman. Hier worden alle aspecten besproken van het dak zodat jij de beste dakisolatie kunt aanschaffen.

Hoe dakisolatie plaatsen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf dakisolatie te plaatsen of het uit te besteden aan een specialist. Hierbij gelden een aantal stappen die gevolgd moeten worden zodat de dakisolatie installeren zo goed mogelijk verloopt. Het is als eerste belangrijk dat er geen vocht in het dak blijft zitten, anders bestaat er een kans dat het hout gaat rotten. Kijk daarnaast naar de R-waardes van het isolatiemateriaal, dit kun je op de verpakkingen vinden in bouwmarkten.

Als je glaswol of steenwol wilt gebruiken, zorg dan dat er voldoende ventilatie is en werk met handschoenen. Deze materialen kunnen namelijk irritatie veroorzaken en met deze maatregelen kan dat voorkomen worden. Daarnaast is het noodzakelijk om zorgvuldig te werken en te controleren op naden of kiertjes. Als de dakisolatie niet goed geplaatst wordt, is er alsnog een mogelijkheid dat er warmte verloren gaat. Vul daarom kieren op of plak de kieren af met tape.

R-waarde dakisolatie

De R-waarde van isolatiemateriaal, ook wel RD-waarde genoemd, laat zien hoe goed het materiaal isoleert. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Er wordt aangeraden dat daken met een minimale R-waarde van zes voorzien zijn van goede isolatie. Een RD-waarde van vier of lager wordt meestal afgeraden. Nieuwbouwwoningen zijn verplicht om een minimale R-waarde van 6,3 te hebben.

Hoe dik moet dakisolatie zijn?

Dakisolatie is gemiddeld 13 tot 16 centimeter dik. Hier heb je een Rd-waarde van minstens 3,5 m²K/W. Als je een hogere Rd-waarde wilt bereiken, is het verstandig om minimaal 16 tot 21 centimeter te laten isoleren. Om in aanmerking te komen voor een premie, moet je een minimale Rd-waarde hebben van 4,5 m²K/W.

Premie dakisolatie

Er is een mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een dakisolatie premie. Bij een geïsoleerd dak kun je steun krijgen van verschillende instanties namens Mijn VerbouwPremie. Deze premie is bedoelt voor alle eigenaars van de woning en andere dakwerken afhankelijk van het inkomen. Als je zelf dakisolatie plaatst of zoldervloerisolatie kun je een premie aanvragen via Fluvius.

Hoe premie dakisolatie aanvragen?

Het is eenvoudig om een dakisolatiepremie aan te vragen op de website van Fluvius via Mijn VerbouwPremie. Hier gelden wel een aantal voorwaarden die verplicht zijn om een dakisolatie subsidie te ontvangen.

Zoals eerder genoemd moet de dakisolatie een minimale Rd-waarde hebben van 4,5. Ook is er bewijs nodig van eerdere aanwezige isolatie door middel van facturen of een eerdere premieaanvraag. De dakisolatie premie wordt na maximaal 12 maanden uitbetaald.

gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Dakisolatie prijzen

De dakisolatie prijzen kunnen sterk variëren. De prijs voor dakisolatie bij woningen met een plat dak ligt tussen de € 30 en € 115 per vierkante meter. Bij schuine daken verschilt de prijs tussen € 35 en € 60. De prijs kan ook verschillen door de plaatsing van het isolatiemateriaal. Via de binnenzijde van het dak isoleren is in de meeste gevallen goedkoper. De gemiddelde terugverdientijd van dakisolatie ligt rond de drie tot zes jaar. Je kunt eenvoudig de terugverdientijd berekenen door de kosten van je dakisolatie te delen door de jaarlijkse besparing van dakisolatie.

Voordelen van dakisolatie

Naast het verhogen van het wooncomfort en een lager energieverbruik, is dakisolatie ook goed voor het milieu. Door een lager energieverbruik creëer je minder CO2-uitstoot. Daarnaast is dakisolatie meestal binnen twee dagen geplaatst. Ook kun je maar liefst 25 % besparen op je energiekosten. Bovendien zorgt dakisolatie voor een hogere waarde van het huis.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 6 stemmen vond de informatie nuttig.