gas en elektriciteit
contact

Adviesdienst energie (Gratis dienst)

Bel Mijn Groene Energie voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

gas en elektriciteit
contact

Vragen over energie?

Laat je gratis terugbellen door een energie-expert van Mijn Groene Energie voor hulp of advies.

Piepschuim recycleren: regels en feiten

Geactualiseerd op
minuten lezen
piepschuim in doos

De bel gaat en je nieuwe product wordt eindelijk geleverd. Naarmate de tijd verstrijkt hopen de stapels piepschuim zich steeds verder op. Waar moet dit nu naartoe? Piepschuim is duurzaam en kun je in de meeste gevallen dus recycleren. In dit artikel legt Mijn Groene Energie je precies uit waar je op moet letten, mocht je piepschuim recycleren.

Piepschuim herkennen

Om te kunnen beginnen met het recycleren, zul je eerst het piepschuim moeten herkennen. Er bestaan verpakkingen die gemaakt worden van een materiaal dat erg op piepschuim lijkt: geëxpandeerd polypropyleen (PPE). Dit materiaal is een stuk elastischer en laat zich zonder problemen plooien. Piepschuim daarentegen bestaat uit kleine bolletjes die gemakkelijk breken. Het is dus belangrijk dat je ze niet verwart.

Kan ik piepschuim recycleren?

Hoewel piepschuim een kunststof is, is het ook duurzaam en een waardevolle grondstof. Dit betekent dat het gerecycleerd kan worden. Waar wel op gelet moet worden is dat het piepschuim goed gesorteerd wordt, zodat het 100 % gerecycleerd kan worden tot nieuw EPS.

Hoe sorteer ik piepschuim?

Bij het sorteren van piepschuim moet er opgelet worden dat het materiaal zuiver en wit is. Je kunt dit herkennen aan de samengeperste bolletjes. Het mag niet vervuild zijn met voedselresten, stickers/etiketten, plakband, verf- lijmresten, veegvuil, olie, vet of gevaarlijke afvalstoffen.

Er zijn drie soorten piepschuim te sorteren voor recycling:

  • Piepschuim van verpakkingen
  • Bakken uit piepschuim om vis in te transporteren
  • Isolatiemateriaal bestaande uit piepschuim

Daarnaast moet het piepschuim proper zijn, i.e. breek het in stukjes om het volume te verkleinen. Mocht jouw piepschuim niet zuiver, droog en wit zijn, kun je hieronder zien of het alsnog recycleerbaar is, of dat het piepschuim tot afval behoort:

 
PiepschuimRecycleerbaarNiet recycleerbaar
Gekleurd Gescheiden van wit piepschuim 
Verontreinigd Bij ongesorteerd afval
VleesschaaltjesPMD-zak 
Verpakkingschips  Bij ongesorteerd afval

Verschillende soorten piepschuim

Er zijn drie soorten piepschuim te onderscheiden: EPS piepschuim, EPP piepschuim en EPE foam.

EPS piepschuim

EPS, wat staat voor Expanded Polystyrene of Geëxpandeerd Polystyreen, wordt gemaakt van polystyreen. Dit maakt het een kunststof. Andere benamingen voor EPS zijn ook wel piepschuim, PS-hardschuim of tempex. Alhoewel EPS oorspronkelijk een isolatiemateriaal is, wordt het tegenwoordig voor vele verschillende doeleinden gebruikt, zoals verpakkingsmateriaal.

Eigenschappen: licht, bijna altijd wit, brokkelig, goede isolerende werking en vormvast.

EPP piepschuim

Dit piepschuim kenmerkt zich doordat EPP na indeuking in korte tijd naar zijn huidige vorm terugkeert. EPP lijkt op EPS vanwege het feit dat ze beide een geëxpandeerde kunststof zijn. Je kunt beide breken zonder dat het materiaal verkruimelt. Het verschil zit in het materiaal: EPS is bros, terwijl EPP een harder materiaal is.

Eigenschappen: breekt amper, goede isolatie, absorbeert impact, licht, hoge warmtestabiliteit en behoudt zijn originele vorm.

EPE foam

Dit soort piepschuim is qua eigenschappen erg vergelijkbaar met EPP. Flexibiliteit is waar EPE zich mee onderscheidt. Het materiaal wordt daarom ingezet voor producten die de materiaaleigenschappen volledig benutten en het uiterste vergen. Beschermende kleding van ijshockeyspelers is hier dan ook een goed voorbeeld voor.

Eigenschappen: absorbeert geen vloeistof, ademend, kan elke vorm aannemen, herstelt na indeuken, flexibel, lichtgewicht, makkelijk te bewerken en 50 keer lichter dan water.

Energieleveranciers vergelijken? Energieleveranciers vergelijken doe je hier.

Mag piepschuim bij PMD?

Aangezien piepschuim een kunststof is, lijkt het op het eerste gezicht te horen bij de PMD-bak. Dit is echter niet de bedoeling. Alleen vleesschaaltjes kunnen de PMD-zak in. In alle andere gevallen wordt het piepschuim op deze manier niet goed verwerkt, terwijl het uitstekend gerecycleerd kan worden. Piepschuim kan daarom beter niet in de PMD-bak.

Wat is PMD? PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. Dit verpakkingsafval wordt meestal ingezameld in speciale doorzichtige PMD-zakken, maar wordt ook in ondergrondse containers of containerparken aanvaard. Na inzameling wordt de inhoud geleegd, gesorteerd en gerecycleerd.

Waar moet je piepschuim recycleren?

Met het piepschuim kan je vervolgens terecht op het containerpark van jouw gemeente. Het is ook mogelijk bij een aantal parken in de buurt jouw piepschuim weg te gooien. Vervuild of verontreinigd piepschuim stop je ongesorteerd in de grijze restafvalcontainer of, mochten het grote stukken zijn, sorteer je bij het grofvuil.

Piepschuim na recycling

Door de duurzaamheid van piepschuim gaat het oneindig mee en veroudert het niet. Bij het hergebruiken wordt het schone en bruikbare EPS één-op-één opnieuw in elkaar gezet. Op deze manier is het het minst milieubelastend en heeft het weinig bewerkingen nodig. Afhankelijk van de recyclingtechniek, kan het piepschuim in verschillende dingen worden omgezet. Enkele voorbeelden waar je aan kan denken zijn isolatie van spouwmuren of de productie van nieuwe kunststof producten.

Meer recycle tips van Mijn Groene Energie

Recycleren is een belangrijke stap om duurzamer om te gaan met producten en de impact van de mens op de aarde te verkleinen, ook wel een circulaire economie genoemd. Bekijk hieronder alle pagina’s van Mijn Groene Energie over het recycleren van producten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 15 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over recycleren