Hoe maak ik mijn zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij?
Sneeuw en ijs kunnen in de winter je zonnepanelen bedekken en hierdoor de opbrengst sterk verlagen. Het kan daarom handig zijn om je zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij te maken. Op deze pagina geeft Mijn Groene Energie alle informatie over wat te doen met zonnepanelen en sneeuw.
Moet je zonnepanelen sneeuwvrij maken?
Doordat sneeuw de zonnepanelen volledig of gedeeltelijk kan bedekken, zorgt dit ervoor dat de opbrengst van de panelen nihil zal zijn. Om deze reden kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Het is echter niet verplicht om dit te doen en je kan ook wachten tot het moment dat de sneeuw weer is gesmolten, wat over het algemeen relatief snel gebeurt.
De zonnepanelen kunnen tegen een laag sneeuw, waardoor deze niet stuk zullen gaan na een sneeuwbui. Blijf je toch liever groene stroom opwekken? Bekijk dan hieronder hoe je zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij kunt maken.
Ook in de zomermaanden is het aan te raden om zonnepanelen schoon te houden, onder andere door de mogelijkheid van saharazand op zonnepanelen. Bekijk onze pagina over zonnepanelen reinigen voor meer informatie.
Mag je zonnepanelen sneeuwvrij maken?
Zonnepanelen sneeuwvrij maken mag, maar is uiteraard geheel vrijwillig. Indien de panelen hoog op de woning zijn geplaatst, is het aan te raden om te wachten tot de zon of hogere temperaturen de sneeuw weer doen smelten. Kies er in ieder geval altijd voor om de sneeuw op een veilige manier te verwijderen, zeker doordat met ijs alles een stuk gladder is. Het is ook mogelijk om een specialist in te huren als de vrieskou een langere periode aanhoudt.
Hoe zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij maken?
Om ervoor te zorgen dat je groene stroom kunt blijven opwekken, is het aan te raden om zonnepanelen sneeuwvrij te maken na sneeuwval. Dit doe je het beste met een telescopische wisser waar een zachte borstel aan is bevestigd. Zorg ervoor dat deze borstel schoon is en de haren zeer zacht zijn. Op deze manier vermijd je krassen op de zonnepanelen.
Het is aan te raden om alleen de bovenste laag sneeuw van de zonnepanelen te verwijderen en het laatste laagje door de zon of hogere temperaturen te laten smelten. Zo weet je zeker dat de panelen niet beschadigd raken door het vegen.
Gebruik in geen enkel geval zout of autowas om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Deze producten kunnen de zonnepanelen beschadigen en hebben een negatief effect op het rendement.
Hoe zonnepanelen ijsvrij maken?
Ligt er een laagje ijs op je zonnepanelen? In dit geval is het aan te raden om te wachten totdat het ijs is gesmolten. Dit laagje van de zonnepanelen verwijderen vergroot namelijk de kans op schade aan de panelen, waardoor het rendement en de levensduur snel zullen afnemen. De vuilafstotende laag kan hier bovendien ook door beschadigd raken. Zonnepanelen ijsvrij maken is dus niet aan te raden.
Zonnepanelen sneeuwvrij maken met water
Zonnepanelen sneeuwvrij maken met water is in geen enkel geval aan te raden. Hoewel het water ervoor zal zorgen dat de sneeuw in eerste instantie verdwijnt, kan later een ijslaagje ontstaan op de panelen. Hierdoor is het rendement alsnog niet hoog en kan er zelfs schade aan de installatie.
Vergelijken en advies injectietarieven (Gratis dienst)
Bel Mijn Groene Energie om gratis injectietarieven te vergelijken of advies te ontvangen. (Huidige wachttijd: 1 minuut)
Op zoek naar een goed injectietarief?
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.
Kan een zonnepaneel bevriezen?
Zonnepanelen kunnen goed tegen vrieskou en hebben in veel gevallen geen extra aandacht nodig in de winter. Ijsvorming op zonnepanelen werkt ongeveer hetzelfde als ijsvorming op een enkelzijdige ruit. Op de panelen kunnen ijskristallen vormen, maar deze zullen de installatie niet kapot vriezen of beschadigen.
Probeer in geen enkel geval de installatie op te warmen, bijvoorbeeld met warm water. Dit zal enkel zorgen voor meer problemen.
Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?
De opbrengst van zonnepanelen is in de winter significant lager, onder andere door de kortere dagen en minder sterke zon. In december, januari en februari wekken zonnepanelen per maand ongeveer 3 % van de totale hoeveelheid stroom op.
Over het algemeen zal de injectievergoeding dus lager uitvallen, doordat je het grootste gedeelte van de elektriciteit direct kunt gebruiken. Ook in de winter kunnen zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij zorgen voor een hoger rendement.
Daarnaast is de locatie van de woning ook een belangrijke factor in het bepalen van de opbrengst van de zonnepanelen. Dit kun je zeer gemakkelijk achterhalen met een zonnekaart.
Wanneer zonnepanelen installeren?
Zonnepanelen installeren in de winter is over het algemeen niet aan te raden, vooral door het onvoorspelbare weer. De makkelijkste periode voor het installeren van een pv-installatie is in de lente of zomer. Houd wel rekening met de zonnepanelen premie, welke afhankelijk is van de facturatiedatum.