Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Warmtepomp installeren in België: alle stappen en vragen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Warmtepomp installateur

Ben je van plan een warmtepomp te installeren en ben je benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat? Op deze pagina leggen we alles uit over de warmtepomp installatie, de kosten en regelgeving waar je rekening mee moet houden.

Procedures warmtepomp installeren

Een warmtepomp is een ingewikkeld apparaat en de installatie moet zorgvuldig worden doorlopen. Hoewel de exacte procedures kunnen verschillen per type warmtepomp, is het algemene proces gelijk voor alle warmtepompen. Mijn Groene Energie legt het gehele installatieproces hieronder uit.

1. Kies een warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een pomp die de buitenlucht omzet in warme binnenlucht (lucht-lucht warmtepomp) of een pomp die deze lucht juist omzet in warm water (lucht-water warmtepomp). Het kiezen van de juiste warmtepomp is een belangrijke stap, aangezien de prijzen en het rendement sterk verschillen.

Bekijk alle soorten warmtepompen en laat je informeren door een specialist bij jou in de buurt.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

2. Controleer je meterkast

Hoewel je met de meeste warmtepompen geen aardgas of mazout meer hoeft te gebruiken voor het verwarmen van je woning, zal je elektriciteitsverbruik wel flink toenemen. Een warmtepomp kan een hoog vermogen hebben, waardoor het in sommige gevallen wordt aangeraden om de warmtepomp op een aparte groep aan te sluiten.

Het vermogen van de warmtepomp bepaalt wat voor type aansluiting je nodig hebt (voor de meeste warmtepompen is dit een vrij 1-fase of 3-fase groep). Controleer eerst het vermogen van je meterkast en de warmtepomp. Als je meterkast moet worden aangepast of verzwaard, zal je contact op moeten nemen met een technieker en eventueel met de netbeheerder.

3. Vraag een vergunning aan

In België vallen huishoudelijke warmtepompen in bijna alle gevallen niet onder de vergunning- of meldingsplicht. Er zijn echter twee gevallen waarin de installatie van een warmtepomp wel moet worden gemeld of er een vergunning moet worden aangevraagd:

  1. Totale drijfkracht van 5 kW of meer. Als de totale drijfkracht van de warmtepomp 5 kW of meer bedraagt, moet je mogelijk een vergunning aanvragen. Dit is het elektrische vermogen van de warmtepomp.
  2. Bij verticale diepteboringen. Als er verticale diepteboringen moeten worden uitgevoerd voor de installatie, bijvoorbeeld bij een geothermische warmtepomp, is er mogelijk een meldings- of vergunningsplicht van toepassing. Dit is afhankelijk van de diepte.

Informeer bij de woningpas voor een indicatie van de vereisten voor jouw adres. Bij de installatie van een warmtepomp is het ook aan te raden om te informeren naar de lokale regels bij het gemeentebestuur.

4. Plaatsing warmtepomp

In de meeste gevallen wordt er gekozen om de plaatsing van de warmtepomp uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf of technieker. De plaatsing kan verschillen per type pomp en aanwezige apparatuur. Afhankelijk van het type warmtepomp, kunnen de volgende zaken worden uitgevoerd:

  • Voorbereiding en plaatsing van de buitenunit.
  • Plaatsing van een binnenunit (lucht-lucht warmtepomp).
  • Leggen van de elektriciteitskabels vanuit de meterkast.
  • Eventuele vervanging van de huidige radiatoren bij een warmtepomp die werkt met lage temperaturen.
  • Aanleg infrastructuur tussen de buitenunit van de warmtepomp naar de cv-ketel.

5. Opzeggen gascontract en gasmeter

Als je hebt gekozen voor een warmtepomp in een bestaande woning die de gasaansluiting gaat vervangen, zal je het gascontract met je energieleverancier moeten opzeggen en de aansluiting moeten afsluiten.

Voor het opzeggen van je energiecontract neem je contact op met de klantendienst van je energieleverancier. In België zal dit altijd gratis zijn en kan het contract na de opzegtermijn van één maand worden gesloten.

Voor het sluiten van een gasmeter zal je contact op moeten nemen met de netbeheerder. In Vlaanderen vraag je via de website van Fluvius de sluiting aan. De meter zal in je woning blijven, maar wordt wel op inactief gesteld. Voor de sluiting zal je de EAN-code bij de hand moeten houden.

Let op: je elektriciteitsverbruik gaat toenemen! Met een warmtepomp zal je elektriciteitsverbruik flink toenemen. Vergelijk energieleveranciers en vindt een voordeliger contract.

6. Vraag de premie voor je warmtepomp aan

In Vlaanderen zijn er een aantal premies beschikbaar gesteld voor huishoudens die een warmtepomp installeren. De hoogte van de premie is afhankelijk van de gekozen warmtepomp en de totale factuur. Bekijk onze pagina over de warmtepomp premie voor meer informatie en hoe je de premie kunt aanvragen.

Offerte warmtepomp aanvragen

Vraag een volledig vrijblijvende offerte aan voor de installatie van een warmtepomp. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Kosten installatie warmtepomp

De kosten voor de installatie van een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van het type warmtepomp. Zo is de installatie van een lucht-lucht warmtepomp makkelijk en zijn de kosten goed te overzien. Bij een geothermische warmtepomp moeten er boringen plaatsvinden, waardoor de installatiekosten flink kunnen oplopen.

Prijs warmtepomp en de installatiekosten Voor meer informatie over de kosten bekijk je ons artikel over de warmtepomp prijs.

Warmtepomp laten installeren

In de meeste gevallen wordt er voor de installatie van een warmtepomp een specialist ingeschakeld. Een warmtepomp is een ingewikkeld apparaat en de installatie is in de meeste gevallen complex. Hier staat uiteraard wel tegenover dat de kosten van de warmtepomp hoger zullen liggen.

Laat je de warmtepomp installeren door een specialist? Vraag altijd in ieder geval twee offertes aan, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt.

Warmtepomp zelf installeren

Minder complexe warmtepompen, zoals een lucht-lucht warmtepomp, kan je eventueel zelf installeren. De warmtepomp hoeft niet gekeurd te worden, zoals wel het geval is bij zonnepanelen, waardoor de installatie door een technieker dus niet een vereiste is. Voor een pomp met een complexer systeem is het wel aan te raden om hulp in te schakelen van een specialist.

Warmtepomp installeren in een bestaande woning?

In principe mag bijna iedereen een warmtepomp installeren. Let wel op dat de installatie niet voor alle type woningen aantrekkelijk is. Enkel voor woningen waar de isolatie goed is, kan een goed rendement worden behaald.

Als je een warmtepomp laat installeren in een bestaande woning zal je ook rekening moeten houden met eventuele aanvullende werken. Denk hierbij aan het vervangen van de radiatoren, het leggen van vloerverwarming of een aanpassing aan de elektrische installatie. Deze extra werken kunnen significante kosten met zich meebrengen. Informeer daarom altijd bij een specialist.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 77 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over warmtepompen