Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)

Bel voor gratis hulp en advies van onze energie-experts. (Huidige wachttijd: 1 minuut)

Advies- en informatiedienst energie (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Luchtvervuiling maatregelen en oorzaak- en gevolgen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Luchtvervuiling

Luchtvervuiling komt steeds vaker voor en is onder andere één van de oorzaken van klimaatverandering. Daarnaast heeft het ook impact op de gezondheid van dier en mens. Op deze pagina vind je wat luchtvervuiling is, de vormen, oorzaak- en gevolgen en de maatregelen die we met elkaar kunnen nemen.

Wat is luchtvervuiling?

Het ontstaan van luchtvervuiling komt mede door een mengsel van schadelijke stoffen. Deze stoffen kunnen bestaan uit fijnstof, ozon, ultra fijnstof en stikstofdioxide. Luchtvervuiling kan ontstaan door auto´s, schoorstenen van huizen of door de industrie.

Wat zijn de oorzaken van luchtvervuiling?

Andere oorzaken van luchtvervuiling zijn bijvoorbeeld landbouw en huishoudens, maar er zijn ook natuurlijke bronnen die zorgen voor luchtvervuiling. Zo kan er stof vrijkomen bij stofstormen in droge gebieden. Rook van bosbranden zorgt ook voor luchtvervuiling, net zoals vulkanen.

De grootste bronnen van vervuiling zijn echter elektriciteitscentrales en auto´s. De stoffen die hier voornamelijk vrijkomen bestaan uit koolstofmonoxide, stikstofoxiden en vluchtige koolwaterstoffen. Dit staat ook wel bekend als fotochemische smog. Smog ontstaat als er in een korte periode veel meer luchtvervuiling ontstaat dan anders. Meestal duurt dat een paar uur of zelfs een paar dagen.

Ook ontbossing speelt een rol met luchtvervuiling. Naast dat bomen CO2 opnemen en de lucht schoner houden, komt er CO2 vrij zodra de bomen gekapt worden. Dit verhoogt de CO2-uitstoot en zorgt voor luchtvervuiling.

CO2 compenseren? Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om je CO2-uitstoot te compenseren? Lees dan ons artikel over CO2-compensatie en bekijk hoe je je ecologische voetafdruk kunt verlagen!

Wat zijn de gevolgen van luchtvervuiling?

De stofdeeltjes hebben invloed op wolkenvorming en dus ook op de weerkaatsing van zonlicht en op regenintensiteit. De neerslag van deze roetdeeltjes op sneeuw of ijs zorgt voor minder terugkaatsing van zonlicht en draagt zo bij aan de opwarming van de aarde.

Door de klimaatverandering smelt het ijs van gletsjers en polen, mede door luchtvervuiling. Zo draagt luchtvervuiling bij aan een toekomstig onleefbaar klimaat en zijn sterk met elkaar verbonden.

Welke impact heeft luchtvervuiling op onze gezondheid?

Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam elke dag schone lucht nodig. Naast klimaatverandering, heeft luchtvervuiling ook effect op onze gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld kans krijgen op longklachten.

Daarnaast kan luchtvervuiling zorgen voor kanker en ernstige hart- en vaatziekten. Mensen kunnen ook overlijden doordat de lucht erg vervuild kan zijn. Vooral kwetsbare mensen zoals, ouderen, kinderen en mensen die al gezondheidsproblemen ervaren kunnen vatbaar zijn.

Welke vormen van luchtvervuiling zijn er?

Er zijn verschillende vormen van luchtvervuiling die eerder al aan bod kwamen. In de onderstaande lijst zijn de meest voorkomende soorten weergegeven.

  1. Zware metalen en gevaarlijke stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn; dit kan zich ophopen in lichaamsvet en botten van dier en mens
  2. Fijnstof; schadelijke stoffen in de lucht, één van de oorzaken van smog
  3. Smog; door fijnstof, ozon, zwaveldioxide en stikstofdioxide
  4. Ammoniak; zwaveldioxide en stikstofdioxide zorgen voor verzuring en vermesting.

Luchtvervuiling kaart

Om een duidelijk beeld weer te geven van de luchtvervuiling per land, is in de onderstaande kaart exact te zien waar de meest vervuilde lucht is. Luchtvervuiling is niet alleen een begrip in Belgie, maar is wereldwijd een probleem waar iedereen mee te maken krijgt.

Steden met de meeste luchtvervuiling

Zoals de bovenstaande luchtvervuiling kaart al aangaf, is de luchtvervuiling bij India en Pakistan erg hoog. De steden met de meeste luchtvervuiling zijn dan ook; Gwalior (India), Zabol (Iran) en Allahabad (India). Deze steden hebben vaak geen schone lucht door de vele zandstormen en heftige windvlagen wat veel fijnstof met zich meebrengt.

Luchtvervuiling maatregelen

In dit onderdeel lees je alles over de maatregelen die worden genomen of ondernomen kunnen worden door de Belgische overheid en consumenten. Zo kunnen kleine beetjes al helpen voor een beter klimaat.

Luchtvervuiling maatregelen door overheid

De Belgische overheid neemt ook maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan. Als er een smogalarm wordt gegeven wordt de maximumsnelheid verlaagd op bepaalde wegen. Daarnaast hanteert Brussel specifieke maatregelen, afhankelijk van de luchtvervuiling zijn er verschillende alarmdrempels. Deze drempels zijn in de onderstaande lijst weergegeven.

  1. Drempel 0, blauwe vlag: hier worden inwoners aangemoedigd om de verwarming lager te zetten en een ander vervoermiddel tevan gebruiken (geen auto)
  2. Drempel 0, blauwe vlag +: verwarmen met hout is verboden, het openbaar vervoer is gratis, `de politie verscherpt snelheidscontroles en de snelheid wordt beperkt op snelwegen
  3. Drempel 1, oranje vlag: alle bovenstaande maatregelen van blauwe vlag + en gebouwen moeten hun temperatuur van hun lokalen beperken tot 20°C.
  4. Drempel 2, rode vlag: In Brussel geldt een rijverbod voor alle voertuigen, het openbaar vervoer is gratis, verwarmen met hout is verboden en gebouwen moeten hun temperatuur van hun lokalen beperken tot 20°C.

Luchtvervuiling maatregelen door consument

Wereld

Als er bijvoorbeeld een rode vlag is, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Zo kun je zo veel mogelijk te voet reizen in plaats van een auto, of kiezen voor groen vervoer. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor thuiswerken en de temperatuur binnenshuis te verlagen tot 20 °C.

Als je een open haard of vuurkorf hebt, laat het dan uit of stook bewuster. Ook minder vlees, eieren en zuivel eten helpt met het verbeteren van luchtvervuiling. Veebedrijven zijn grote oorzaken van veel luchtvervuiling.

Om ervoor te zorgen dat je minder vervuilde lucht inademt, kun je ervoor kiezen om tijdens het hardlopen, fietsen of wandelen een route te kiezen die niet aan een drukke weg ligt. Daar is de lucht schoner en voorkom je dat je vervuilde lucht inademt. Ook is het verstandig om toch je raam wat vaker open te doen, ook als je aan een drukke weg woont. De lucht binnen is toch meer vervuild dan buiten.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 64 stemmen vond de informatie nuttig.

Lees meer over klimaatverandering