CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Bel Mijn Groene Energie voor de mogelijkheden en om advies te ontvangen over CO2-compensatie.

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

CO2-uitstoot verminderen, betekenis en CO2-compensatie

Geactualiseerd op
minuten lezen
CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot is de laatste jaren sterk toegenomen. Met toenemende broeikasgassen in de atmosfeer is in de afgelopen 30 jaar de helft van het zee-ijs rond de noordpool al verdwenen. Dit komt mede door CO2-uitstoot van bedrijven, vervoer, maar ook elk individu. Maar wat betekent dat voor onze toekomst en welke maatregelen kan je nemen? Hier lees je alles over CO2-uitstoot, compensatie en de gevolgen.

Wat is CO2-uitstoot?

CO2-uitstoot is het vrijkomen van CO2 in de atmosfeer door fossiele brandstoffen. Dit kan ontstaan door aardgas, olie en kolen. Daarnaast ontstaat een deel van de CO2-uitstoot door mensen en dieren.

Wat is CO2?

CO2 is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is, dit zorgt er namelijk voor dat warmte geabsorbeerd wordt. Het is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide en staat ook wel bekend als kooldioxide of koolzuurgas. CO2 is een broeikasgas wat de laatste jaren alleen maar is toegenomen.

Doordat deze broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen, ontstaat er klimaatverandering en merken we nu al gevolgen zoals wisselende temperaturen en extreme weersomstandigheden. Deze klimaatproblemen kunnen onder andere verholpen worden door CO2-compensatie.

Het voordeel van CO2

Zoals eerder genoemd is CO2 een soort isolatieplaat in de atmosfeer die de warmte binnenhoudt. Het is vergelijkbaar met de isolatie van je eigen woning, die de warmte binnen houdt en de kou buiten houdt.

Dit gebeurt ook bij de aarde; als er geen CO2 aanwezig zou zijn, zou het ondraaglijk koud zijn op de aarde. Zonder dit broeikaseffect zou de oppervlaktetemperatuur van de aarde gemiddeld -18 °C zijn.

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Bel Mijn Groene Energie voor de mogelijkheden en om advies te ontvangen over CO2-compensatie.

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat is de belangrijkste bron van CO2-uitstoot?

Van de gehele CO2-uitstoot, is energie verantwoordelijk voor 77,01 % van de broeikasgassen in 2019. De uitstoot van landbouw bedraagt maar liefst 10,55 % bij aan de CO2-uitstoot. Verder zijn de fossiele brandstoffen, zoals aardgas, bij verbranding erg slecht voor het milieu. Al helemaal als ze verstookt worden om elektriciteit te produceren.

Wat valt onder CO2-uitstoot?

De verbranding van fossiele brandstoffen zoals, olie, kolen en aardgas valt onder CO2-uitstoot. Daarnaast spelen voertuigen zoals vliegtuigen, auto´s en motors ook een rol bij de totale CO2-uitstoot. Ook ontbossing zorgt voor CO2-uitstoot, aangezien bomen CO2 opslaan en er broeikasgassen vrijkomen zodra de bomen gekapt worden.

De landbouw heeft ook invloed op de CO2-uitstoot, voor het houden van bijvoorbeeld koeien en schapen. Anderhalf miljard runderen zijn verantwoordelijk voor 18 % van de broeikasgassen.

Brandstof wat nodig is voor het produceren van kunstmest om voedsel voor de runderen te groeien en het produceren en transporteren van het vlees levert maar liefst 9 % van alle CO2 uitstoot. Ook door een woning te verwarmen komt er CO2 vrij, mede door de energiecentrales.

Wist je dat? De wereldwijde CO2-uitstoot maar liefst 37,1 miljoen ton koolstofdioxide bedraagt? Door één biljoen bomen te planten, kan de CO2-uitstoot met twee derde hersteld worden.

CO2-uitstoot gevolgen

Doordat de CO2-uitstoot sterk toeneemt, ontstaan er klimaatproblemen. Sommige van deze gevolgen zijn al te merken. In de onderstaande lijst zijn een aantal gevolgen van CO2-uitstoot weergegeven.

  • Extremer weer: hittegolven, overstromingen, bosbranden en regenbuien
  • Zeespiegelstijging: het waterniveau stijgt door het smelten van poolkappen
  • Extreme droogte: aardoppervlakken drogen uit waardoor drinkwater schaars wordt en oogsten verloren gaan
  • Wereldwijde temperatuurstijging: de gemiddelde temperatuur op de aarde is de afgelopen eeuw met ongeveer één graad gestegen
  • Diersoorten sterven uit: de eerste zoogdiersoort is al uitgestorven als gevolg van klimaatverandering

Klimaatverandering Door de wereldwijde klimaatverandering is maar liefst 20% van het koraal op de aarde dood gegaan. Kijk wat jij kunt doen om klimaatproblemen te verminderen en lees meer over CO2-compensatie.

CO2-uitstoot berekenen

Als je een CO2-voetafdruk wilt berekenen, zal je een aantal gegevens online moeten invullen. Er zijn namelijk meerdere websites die een calculator aanbieden waar je bijvoorbeeld informatie moet geven over het huishouden, vervoer, zonnepanelen en je elektriciteitsverbruik.

Wat is de CO2-uitstoot van je elektriciteitsverbruik?

kWh
Laden

CO2-uitstoot auto

Als je een auto bezit en daarmee vaak rijdt, stoot het vervoermiddel ook CO2 uit. De CO2-uitstoot verschilt per auto en hang af van het type brandstof die verbruikt wordt. Als de auto op benzine rijdt, wordt er voor elke liter benzine 2269 gram CO2 uitgestoten. Voor elke liter diesel is het 2606 gram en bij LPG 1610 gram CO2.

Als je de CO2-uitstoot van een auto wilt verlagen, is dat alleen mogelijk als de auto minder gebruikt wordt waardoor er minder brandstof nodig is. Voor kleine afstanden raadt Mijn Groene Energie aan om bijvoorbeeld lopend boodschappen te doen, vaker de fiets te pakken en bij lange afstanden met de trein te reizen.

Hoe CO2-uitstoot verminderen?

Er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om de CO2-uitstoot te reduceren. Deze verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij overheden, maar ook bij elk individu. In dit onderdeel zijn een aantal belangrijke maatregelen weergegeven dat het klimaat kan verbeteren.

CO2 maatregelen door overheden

Wereld

Sommige overheden hebben al actie ondernomen om de CO2 in de atmosfeer te reduceren. Zo hebben EU-lidstaten een overeenkomst om in 2030 minimaal 55% minder CO2 uit te stoten. Daarbij heeft de Europese Unie het streven om in 2050 Europa volledig klimaatneutraal te maken.

Als deze maatregelen worden behaald kan de EU de opwarming van de aarde met anderhalve graad beperken. Daarnaast stimuleert het de rest van de wereld om ook klimaatneutraal te worden.

CO2 maatregelen als individu

Naast overheden en bedrijven kan je ook zelf het heft in eigen hand nemen. Zo kan je eenvoudig je vervoer aanpassen, neem bijvoorbeeld vaker de fiets voor kleine afstanden.

Ook kun je ervoor kiezen om minder vlees te eten. Plantaardig eten is niet alleen gezond, maar helpt ook met het beperken van de CO2-uitstoot en helpt je ecologische voetafdruk te verlagen.

Daarnaast is het cruciaal om verantwoordelijk om te gaan met je energie, gebruik bijvoorbeeld LED verlichting in plaats van gloei-of spaarlampen. Ook kun je kijken naar energieleveranciers, vergelijk het aanbod en kies bijvoorbeeld een leverancier die groene energie aanbiedt.

Een andere belangrijke factor die impact heeft op de CO2-uitstoot is het recyleren van producten of kleding. Geef je kleding een tweede leven door het bijvoorbeeld te verkopen of naar de kringloopwinkel te brengen.

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Bel Mijn Groene Energie voor de mogelijkheden en om advies te ontvangen over CO2-compensatie.

CO2-compensatie

CO2-uitstoot compenseren?

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 57 stemmen vond de informatie nuttig.